Bezpieczne usuwanie plików

Rozmowy, dyskusje, porady na temat użytkowania systemów z rodziny Windows

Bezpieczne usuwanie plików

Postprzez corteo N sie 24, 2008 2:32 pm

Nie było jeszcze takiego tematu, a sprawa dość istotna wg mnie :) Chodzi o to, że jak ktoś chce sprzedać dysk USB albo cokolwiek, co kiedyś przechowywało ważne dane (zdjęcia, dokumenty, itp), powinien usunąć wszystkie ślady po plikach, jakie na tym urządzeniu się kiedyś znajdowały. I teraz pytanie: znacie program, który automatycznie wyczyści jakimś certyfikowanym algorytmem cały dysk? Kiedyś używałem http://www.fileshredder.org/, ale może ktoś niedawno używał czegoś nowszego ;) Wiem, że w google można znaleźć sporo takich programów, ale większość jest płatna, a celem tego tematu jest zebranie darmowych i przede wszystkich sprawdzonych rozwiązań ;)
corteo
Użytkownik zaawansowany

Re: Bezpieczne usuwanie plików

Postprzez gt90 Pn wrz 15, 2008 6:13 pm

Zwykle wystarczy nadpisac dane trzykrotnie i po sprawie :)
gt90
Użytkownik

Postprzez corteo Pn wrz 15, 2008 6:49 pm

W moim poście pytałem się o programy bo tylko programami możesz nadpisać jakiś plik ;)
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez gt90 Pn wrz 15, 2008 7:21 pm

Nie koniecznie. Wystarczy nagrac na dane urzadzenie dowolne dane, skasowac je ... itd
Oczywiscie zgadzam sie, ze uzywanie programow jest o wiele wygodniejsze, no, ale nie zawsze jest okazja z nich skorzystac. Jezeli ktos korzysta z linuksa to to samo mozemy uzyskac przy pomocy dd.

Kiedys nawet pisalem taki program, ktory nadpisywal dane/cale urzadzenia. Ogolnie koncepcja byla bardzo prosta w przypadku calych urzadzen stworzenie pliku tekstowego wypelnionymi jedynkami na danym urzadzenia n-razy. Przy nadpisywaniu poszczegolnych plikow juz bylo troszeczke wiecej zabawy, ale ogolnie prosta sprawa.

No, ale zeby nie odbiegac od tematu, ze pod linuksem uzywalem wlasnie dd, a pod windowsem ktoregos produktu firmy auslogics.

Pozdro
gt90
Użytkownik

Postprzez corteo Wt wrz 16, 2008 4:53 pm

Znalazłem ciekawy artykuł o bezpiecznym usuwaniu danych http://www.wiz.pl/main.php?go=1&op=2&id=35 wraz z listą polecanych programów do tego celu. Ciekawy fragment:

Najprostszy algorytm, jednoprzebiegowy, to jednokrotne nadpisanie danych jedynkami, zerami lub przypadkowymi wartościami. Bardziej wyrafinowana jest metoda określana jako DoD Method (DoD to skrót od Department of Defense). Tu dane najpierw nadpisuje się zerami, potem jedynkami, potem wartościami przypadkowymi, po czym cały cykl powtarza się przynajmniej siedem razy. Warto podkreślić, że Departament Obrony USA nie uważa tych zabiegów za wystarczające w przypadku danych ściśle tajnych i nakazuje dodatkowo poddać nośnik działaniu silnego pola magnetycznego wytwarzanego przez specjalne urządzenia. Zabieg ten także powtarza się wielokrotnie. Natomiast najpopularniejszą metodą programową w miarę pewnego usuwania danych jest algorytm Guttmana, gdzie dane są nadpisywane aż 35 razy za pomocą wartości pseudolosowych.
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez gt90 Åšr wrz 17, 2008 6:19 pm

Hehe, do trwalego usuwania danych polecam magnesy neodymowe :D Tylko uwaga na wszelka inna elektronike...

Ale tak na powaznie, to juz kilkakrotnie nadpisane dane w praktyce staja sie nie mozliwe od odzyskania w domowych warunkach.
Corteo: niezly artykul :)
gt90
Użytkownik

Postprzez vel.Syntium N paź 05, 2008 6:40 pm

Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Powrót do Systemy Windows

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości