Brak ikony "Bezpieczne usuwanie sprzętu"

Rozmowy, dyskusje, porady na temat użytkowania systemów z rodziny Windows

Brak ikony "Bezpieczne usuwanie sprzętu"

Postprzez corteo Åšr sie 20, 2008 3:06 pm

Znajomy ma problem: po włożeniu czegokolwiek na USB nie pojawia mu się ikonka do bezpiecznego usuwania sprzętu. To co włoży do USB działa w 100%. Mówi, że czasem różne programy, których ikony powinny się pojawić w pasku obok zegara (komunikator, antywir, itp) to one również stamtąd znikają, mimo że w procesach dany program występuje. Myślałem, że po prostu ma włączone autoukrywanie ikon na pasku, ale to nie to. Jego system to Windows XP z SP3. Dziwna sprawa..
corteo
Użytkownik zaawansowany

Re: Brak ikony "Bezpieczne usuwanie sprzętu"

Postprzez vel.Syntium Åšr sie 20, 2008 4:11 pm

Co do ikonki "Bezpieczne usuwanie sprzętu"
Start/ uruchom/ wpisz w okienko:
rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll
(Aplet Bezpieczne usuwanie sprzętu)

Nie każde urządzenie podłączone do USB pokaże się w tray'u, np. : myszka, drukarka, skaner...

Ewentualnie kolega może mieć coś poprzestawiane w rejestrze?

Zajrzyj do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{783C030F-E948-487D-B35D-94FCF0F0C172}\LocalServer32
Domyslna=rundll32.exe C:\WINDOWS\system32\hotplug.dll,CreateLocalServer
{783C030F-E948-487D-B35D-94FCF0F0C172}
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez vel.Syntium Åšr sie 20, 2008 4:14 pm

przyczyną znikania ikonki może być prozaiczny fakt, że we właściwościach paska zadań masz zaznaczoną opcję ukryj ikony nieaktywne i system z jakichś względów uważa ją za nieaktywną :P
kliknij prawym na pasku zadań, właściwości, dostosuj na dole, zaznacz ikonkę i wybierz zawsze widoczne.
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez corteo Åšr sie 20, 2008 7:22 pm

Znajomy ma wyłączoną opcję ukrywania ikonek nieaktywnych - sam tak na początku pomyślałem ;) Co do pierwszej porady to pomogło - po włożeniu pendrive'a pojawia się zielona strzałka z bezpiecznym usuwaniem sprzętu. Niemniej czasem znikają mu ikonki uruchomionych programów, nagminnie Gadu-Gadu. Osobiście pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, być może to sprawka jakiegoś malware, itp.
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez vel.Syntium Åšr sie 20, 2008 9:47 pm

Niemniej czasem znikają mu ikonki uruchomionych programów, nagminnie Gadu-Gadu. Osobiście pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, być może to sprawka jakiegoś malware, itp.

Według mnie jest to jakiś bug Windowsa. Jeśli temu towarzyszy samoistne, lub wymuszone zamknięcie explorer.exe i jego ponowne uruchomienie znika z systemowego traya wiele ikon uruchomionych programów.
W sumie wyjściem z takiej sytuacji jest każdorazowe zamykanie i uruchamianie programów, ale z racji, że to mało komfortowe rozwiązanie, można do tego celu wykorzystać programy przywracające je automatycznie, na przykład:
darmowy: YTrayMagic Lite
vel.Syntium
Moderator

Postprzez corteo Cz sie 21, 2008 5:04 pm

Dzięki za pomoc, znajomy którego dotyczy problem przeinstalował już system i pozbył sie problemu, zobaczymy na jak długo ;)
corteo
Użytkownik zaawansowany

Powrót do Systemy Windows

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości