Czy warto inwestować w lepszą kartę dźwiękową?

Masz problem z wyborem głośników czy karty dźwiękowej? Zajrzyj tutaj.

Czy warto inwestować w lepszą kartę dźwiękową?

Postprzez Spectator Åšr lut 06, 2008 11:55 am

Obecnie posiadam zintegrowaną z płytą główną kartę dźwiękową. Czy kupując oddzielną, lepszą kartę poczuję róznicę? Czy warto w to inwestować?
Spectator
Użytkownik

Re: Czy warto inwestować w lepszą kartę dźwiękową?

Postprzez Krisu Åšr lut 06, 2008 11:57 am

Wszystko zależy od tego jakie głośniki posiadasz. Jeżeli są to zwykłe głośniki np creative za 100-150zł to wg mnie nie warto. Będzie różnica owszem, ale w sumie nie wiem czy adekwatna do poniesionych kosztów przy zakupie karty dźwiękowej.
Generalnie do podstawowych głośników komputerowych wystarcza zintegrowana karta dźwiękowa.
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez Telkontar Pt kwi 04, 2008 10:33 am

To także zależy w dużej mierze od posiadanej wbudowanej karty dźwiękowej. Ale obecnie produkowane moduły są już na prawdę niezłe. Oczywiście do profesjonalnych kart muzycznych sie nie umywają, ale do podstawowych zastosowań, czyli słuchania muzyki, oglądania filmów, czy grania wystarczą i bez problemu poradzą sobie ze średniobudżetowymi głośnikami. Warto sie zastanowić nad kupnem karty, jeśli np. masz zestaw 5+1 i chcesz podłączyć sobie mikrofon, np. do Skype. W przypadku karty zintegrowanej to raczej nie będzie wykonalne. Poza tym, nie zapominajmy także o wydajności. karta zintegrowana mimo, że posiada swój własny chip (albo wbudowany w chipset płyty) to jednak korzysta z procesora komputera. Natomiast karty dźwiękowe w stylu Sound Blaster Audigy i wyżej robią wszelkie operacje na muzyce raczej same.
Kolejna sprawa to oprogramowanie. Do pożądniejszych kart dodawane jest zazwyczaj dobra oprogramowanie do edycji modyfikacji i ogólnie zarządzania dźwiękiem. Ja osobiście mam Audigy 2 Gold i jestem z niej niesamowicie zadowolony (przesiadka ze zintegrowanego Realteka) Nie dość, że dźwięk na głośnikach Creative Inspire P5800 nabrał dodatkowej głębi, to wykorzystując technologie wbudowane w kartę, sterowniki i oprogramowanie można uzyskiwać wspaniałe efekty przestrzenne. Zaawansowane EAX i wszystkie inne technologie. A kartę kupiłem w komisie (można na allegro, jeszcze taniej) za 70 zł (bez sterowników, ale te udało mi sie z netu ściągnąć).
ReasumujÄ…c.
Jeśli karta zintegrowana jest typu 7+1 to na razie chyba nie warto jej zmieniać, ale jeśli to starszy model to zależnie od zasobów finansowych warto chyba sie zastanowić tak nad kupnem karty używanej. Lub nawet nowej. Jeszcze dwoma sprawami "za" może być to, że duża część kart z serii Audigy posiada wejście Fire Wire, a także port MIDI (wykorzystywany także przez niektóre kontrolery gier)
Pozdrawiam
Telkontar
Początkujący użytkownik

Postprzez Brateq Wt sie 19, 2008 10:18 am

W skrócie- jeżeli masz głośniki tańsze niż np 200zł- jedz na integrze. Wszystko wyżej to już warto by było zainwestować(aktualnie niezłe układy naprawdę nie są takie drogie).
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Powrót do Karty dźwiękowe i głośniki

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości