przez Telkontar Pt kwi 04, 2008 10:33 am
To także zależy w dużej mierze od posiadanej wbudowanej karty dźwiękowej. Ale obecnie produkowane moduły są już na prawdę niezłe. Oczywiście do profesjonalnych kart muzycznych sie nie umywają, ale do podstawowych zastosowań, czyli słuchania muzyki, oglądania filmów, czy grania wystarczą i bez problemu poradzą sobie ze średniobudżetowymi głośnikami. Warto sie zastanowić nad kupnem karty, jeśli np. masz zestaw 5+1 i chcesz podłączyć sobie mikrofon, np. do Skype. W przypadku karty zintegrowanej to raczej nie będzie wykonalne. Poza tym, nie zapominajmy także o wydajności. karta zintegrowana mimo, że posiada swój własny chip (albo wbudowany w chipset płyty) to jednak korzysta z procesora komputera. Natomiast karty dźwiękowe w stylu Sound Blaster Audigy i wyżej robią wszelkie operacje na muzyce raczej same.
Kolejna sprawa to oprogramowanie. Do pożądniejszych kart dodawane jest zazwyczaj dobra oprogramowanie do edycji modyfikacji i ogólnie zarządzania dźwiękiem. Ja osobiście mam Audigy 2 Gold i jestem z niej niesamowicie zadowolony (przesiadka ze zintegrowanego Realteka) Nie dość, że dźwięk na głośnikach Creative Inspire P5800 nabrał dodatkowej głębi, to wykorzystując technologie wbudowane w kartę, sterowniki i oprogramowanie można uzyskiwać wspaniałe efekty przestrzenne. Zaawansowane EAX i wszystkie inne technologie. A kartę kupiłem w komisie (można na allegro, jeszcze taniej) za 70 zł (bez sterowników, ale te udało mi sie z netu ściągnąć).
ReasumujÄ…c.
Jeśli karta zintegrowana jest typu 7+1 to na razie chyba nie warto jej zmieniać, ale jeśli to starszy model to zależnie od zasobów finansowych warto chyba sie zastanowić tak nad kupnem karty używanej. Lub nawet nowej. Jeszcze dwoma sprawami "za" może być to, że duża część kart z serii Audigy posiada wejście Fire Wire, a także port MIDI (wykorzystywany także przez niektóre kontrolery gier)
Pozdrawiam