Dyski przenosne

Wszystko o dyskach twardych i napędach optycznych

Dyski przenosne

Postprzez gt90 Åšr lis 19, 2008 8:01 pm

Ostatnimi czasy popularne staja sie przenosne dyski, oferujace pojemnosci ~1TB.
W sumie nie glupia sprawa, bo taki dysk mozna tez wyposazyc w jakas mniejsza partycje backup.
No, ale szczerze mowiac zadnym sie jeszcze nie zajmowalem dluzej.
Jak sprawa wyglada w praktyce ? Co w ogole o czyms takim myslicie ?
gt90
Użytkownik

Re: Dyski przenosne

Postprzez Brateq N lis 23, 2008 2:44 pm

W półeczce obok mnie leży WD 500GB- z jednej strony wystaje kabel zasilający, a jak jest potrzeba, to z drugiej USB :)
Przenośny to on średnio jest. Świeci się jak psu jajka, strasznie łapie odciski palców no i obowiązkowy zasilacz. W miarę cichy, za rozsądną cene- jakieś kilka miesięcy temu płaciłem za niego z przesyłką 250zł.
Idealny sprzęt do laptopa- bo praktycznie dopiero teraz wchodzą dyski 2,5 500GB- ale cena masakryczna(400zł bez obudowy).
Więc powiem tak- jeżeli przez 99,9% czasu ma sobie spokojnie leżeć, a raz na pół roku idziesz do kogoś skopiować np 200GB danych(jak ja robię), to sprzęcik jest naprawdę przedni. Zastanawiałem się nad zestawem z e-SATA i firewire, ale cena sporawa, a przyrost prędkości kosmiczny nie jest.
Z drugiej strony w Biedronce ostatnio były dyski w obudowie 2,5 250GB za 150zł- więc rewelka.
Dla mnie takie 500GB na zewnętrznym to jednak jeszcze troszeczkę za mało, więc takie 1TB by się przydało ;)
Pozdro
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Powrót do Dyski twarde, napędy optyczne

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości