dyski SSD - nieporozumienie (?)

Wszystko o dyskach twardych i napędach optycznych

dyski SSD - nieporozumienie (?)

Postprzez Poe Pn mar 31, 2008 3:12 pm

ostatnio duzo dochodzi wiadomosci na temat dyskow SSD. np. w mackbooko air w wersji droższej (o sporo) jest montowany 64gb dysk SSD. moim zdaniem ta technologia jeszcze jest zupelnie niedopracowana jak na rynek komercjalny. jasne, jest to ciche i oszczędne, ale niepojemne oraz mało żywotne. przeciez karty SD i inne tego typu nie mają zbyt dużej żywotności, najwyżej kilka milionów cyklów, a dysk w komputerze co chwile cos mieli, jakies dane, cache, temp itp itd, wiec przy intensywniejszym uzywaniu nie ma prawa dzialać dlugo! mieliscie kiedys z tym stycznosc? co o tym sadzicie?
powered by Reggae
and Gentoo Linux
http://poe.art.pl/
Poe
Użytkownik zaawansowany

Re: dyski SSD - nieporozumienie (?)

Postprzez Telkontar Pt kwi 04, 2008 10:55 am

I tak i nie. Widzisz w Mac inaczej jest rozwiÄ…zany system swape itp. Dysk nie mieli tyle co w Windowsie.
Poza tym te dyski maja bardzo dużą żywotność. Według wyliczeń około 10 lat. (to raczej wystarczy).
To prawda, ze to nowa technologia, ale myślę, że ma potencjał:
1. Żadnych ruchomych części (niewrażliwość na upadki)
2. Większa energooszczędność
Z czasem będą pojawiać sie coraz większe i szybsze. Era HDD chyba powoli sie kończy... nawet 15 000 RPM to za mało... Przecież dysk twarady to najwolniejsza część kompa. Nawet np. Raid niewiele ratuję sytuację, bo potrzeba większej ilości dysków.
Telkontar
Początkujący użytkownik

Re: dyski SSD - nieporozumienie (?)

Postprzez Poe Pt kwi 04, 2008 8:21 pm

ja akurat nie mialem na mysli konkretnie systemu osx na dysku SSD, no ale wiem, ze jest to inaczej rozwiÄ…zane niz gdzieÅ› indziej. i tak jak wspmnialem, wierze, ze ma to swoje zalety, ale jak dla mnie jest za wczesnie na dzialanie tego na powszechnym rynku. dlej nie mam przekonania co do zywotnosci tego.