Instalacja Mac OS X

Dyskusje na temat systemów Linux, MacOS i innych alternatywnych systemów operacyjnych

Instalacja Mac OS X

Postprzez Magpie Cz mar 27, 2008 12:02 pm

Chcę postawić Mac OS X Leopard na swoim notebooku, Toshiba L40-14H Nie wiem tylko jak z obsługą procesora (pentium dual core, nie C2D, ale chyba są na tyle podobne, żeby nie było problemów), karte graf mam taką jak standardowa z Maca, nie wiem jak z siecią, ale myślę, że powinno chodzić. Tylko jak to cholerstwo zainstalować? Wiem, że potrzebuje patcha i pendrve'a, żeby przebrnąć przez proces instalacji. Nie mówcie mi, że nie warto, czy coś, bo chcę sprawdzić jak to chodzi, jeśli będzie fajne to będę miał maca dla ubogich, jeśli nie, to po prostu to wywalę. ;] Zastanawiam się, jak wtedy będzie wyglądać bootowanie :) (nie chcę pozbywać się Visty, przynajmniej przed polskim SP1)
Of all the things I've lost I miss my mind the most.
Magpie
Użytkownik

Re: Instalacja Mac OS X

Postprzez Krisu Cz mar 27, 2008 12:58 pm

Instalacja Mac OSa na innym komputerze niż apple jest łamaniem licencji, czyli zwykłym piractwem. Nigdy nie instalowałem MacOSa na PCcie, także niestety ale nie pomogę...
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez Poe Cz mar 27, 2008 9:21 pm

tak, jest to piractwo, nawet jesli zakupimy osx w pudełku w applestore!
no ale abstrachując od tego, mam osx 10.5.1 na swoim hp z turionem64. troche się namęczyłem, zeby go zainstalować
(musialem dvd bootowac z opcjami platform=X86PC -x -v -f), ale w końcu go postawiłem i po pomęczeniu się z klawiaturą (w wiekszosci lapków klawiatura jest na ps/2, osx ostatni nie ma driverów do niej, trzeba je przekopiować z plytki instalacyjnej) i po pomęczeniu się z kartą graficzną - nie mogłem uzyskac wyzszej rozdziałki niz 1024x768 - (ati xpress200m) wszystko dziala całkiem znośnie. problem mam tylko taki, ze procesor jest widziany jako Unknown i nie działa cos w rodzaju speedstepa, więc cały czas ciągnie na 2.0ghz, przez co sie dosc mocno grzeje, przez co mieli wiatrakiem, przez co jest głosny ;) ale tak poza tym warto spróbować, system ciekawy, ładny z interesującymi rozwiazaniami.
warto poszukac na torrentach wersji patchowanych (w sensie zastoosowano inaczej skonfigurowany kernel + laty) dla PC.

ps
dlaczego ocenzurowalo mi wyraz a-b-s-t-ra-c-h-u-j-a-c? przeziez to nie wyraz na ch....
powered by Reggae
and Gentoo Linux
http://poe.art.pl/
Poe
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Krisu Pt mar 28, 2008 9:15 am

już nie cenzuruje tego słowa ;)
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez Magpie Pt mar 28, 2008 11:53 am

Hmm, tak myślałem. Ja mam intela więc powinien go uznawać za "swojego" tak samo z grafiką, mam intel GMA X3100 tak więc nie spodziewam się specjalnych problemów :) chodzi tylko o postawienie systemu... No i właśnie tu jest problem, czy mógłbyś napisać coś w rodzaju instrukcji krok po kroku, albo podać link to jakiejś z której korzystałeś?
Of all the things I've lost I miss my mind the most.
Magpie
Użytkownik

Postprzez Poe Pt mar 28, 2008 5:52 pm

ktok po kroku, powiadasz?
wsadzasz plytke, bootujesz jÄ…, dajesz F8 i tam wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
platform=X86PC -x -v

i czekasz, az pojawi Ci sie instalator. troche to moze potrwać.
jak odpali Ci sie, postepujesz wedle instrukcji na ekranie. jeden jest taki element, na ktory musisz zwrocic uwage. nie masz stworzonej partycji dla maca. musisz najechac na menu u góry do narzędzi i tam masz cos do dyskow (nie pamietam dokladnej nazwy) i za pomoca tego zaznaczasz partycje, na ktorej ma utworzyc odpowiedniego FSa, dajesz utwórz, zamykasz to narzędzie i znow postepujesz wedle wskazówek na ekranie. mozesz w pewnym momencie dostosowac ilosc pakietow do instalacji, ale jezeli nie masz GF, to nie musisz nic tam zmieniac. instalujesz, czekasz jakis czas (ok 20min+-)
po instalacji.. cóż, jest kwestia bootloadera. musisz poszukac na sieci hasła osx and windows multiboot (albo po prostu zajrzyj tutaj po porady - http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page )
jak juz sie z tym uporasz, po prostu odpalasz osX i generalnie wszystko działa. poprosi Cie jeszcze o skonfigurowanie konta i paru pierdółek. no i teraz kwestia klawiatury. jezeli Ci jej nie wykryje, to miej w pogotowiu jakas normalą klawiszurke, podpinasz ją, jak Cie o to poprosi, potem zassaj gdzies z internetu plik ApplePS2Controller.kext i daj go do /System/Library/Extensions i nadaj mu prawa wykonalnosci poprzez
Kod: Zaznacz cały
chmod -R 777 ApplePS2Controller.kext
chown -R root:wheel ApplePS2Controller.kext

wszystko z konsoli i spod roota.
that's all I think.

:)