Jak zabezpieczyć laptopa przed kradzieżą?

Rozmowy o komputerach mobilnych. Masz problem z wyborem laptopa? Jest to dział dla Ciebie.

Jak zabezpieczyć laptopa przed kradzieżą?

Postprzez sul Åšr lut 06, 2008 10:57 am

Jak w temacie? Jest jakiś sprzęt? Generalnie chodzi mi o sytuację, kiedy musimy na chwilę odejść od sprzętu w miejsu publicznym, jakieś pomysły? :)
sul
Początkujący użytkownik

Re: Jak zabezpieczyć laptopa przed kradzieżą?

Postprzez Spectator Åšr lut 06, 2008 12:06 pm

1: linka zabezpieczajÄ…ca...
2: ubezpieczenie laptopa od kradzieży:)
3: wynajęcie ochroniarza ;)

a tak poważnie to na złodziei chyba nie ma tak naprawdę sposobu, najlepiej nie pozostawiać notka bez opieki, mieć go jak najczęściej przy sobie... rzadziej napadają na ludzi niż wkradają się do samochodu gdzie jest laptop... etc.
Spectator
Użytkownik

Postprzez Magpie Wt lut 12, 2008 9:12 pm

Myślę, że linka Kensington Lock jest idealna i właściwie jedyna. Modele są różne, jakiś na pewno się nada.

Niedawno znajomemu ukradli lapciaka i tak myślałem o metodzie: instalujemy sobie coś a'la trojan, co skontaktuje sie z nami zaraz po podłączeniu komputera do internetu, dając nam nad nim kontrolę, jak ktoś jest sprytny to wytropi swój komputer. Pamiętając jednak o tym, aby nie hasłować każdego profilu, zostawić gościa niezabezpieczonego, aby złodziej nie musiał formatować dysku i dał się złapać w nasze "sidła". Swoją drogą, pamiętam, że w USA ktoś ukradł MacBooka którego kamerka internetowa wysyłała obraz co 5 minut do jednego z serwisów społecznościowych, w ten sposób właściciel namierzył swojego laptopa i jak to się mówi dojechał kradzieja w towarzystwie policji.

Mimo wszystko, jak to mówią: lepiej zapobiegać niż leczyć, więc nosimy go ze sobą a jeśli nie, to przykręcamy, przywiązujemy, przyklejamy, nie wiem co jeszcze do biurka, lub chowamy w jakiejś skryjówce sprytnej, byleby nie kusić losu, pamiętajcie, że okazja czyni złodzieja.
Of all the things I've lost I miss my mind the most.
Magpie
Użytkownik

Postprzez karul So lis 13, 2010 1:10 am

Polecam nasz najnowszy produkt eGliniarz, służący do wyśledzenia skradzionego laptopa.
Program wyświetla aktualną lokalizację laptopa na mapie, zrzut z ekranu, zdjęcie złodzieja wykonane kamerką, adres IP i inne.

Więcej informacji na naszej stronie:
www.eGliniarz.pl

Pozdrawiam
Karol
karul
Początkujący użytkownik

Postprzez rcule Śr paź 12, 2011 7:56 am

Ostatnio widziałem artykuł na temat programu do zabezpieczeń Oxeris. Jak ktoś Ci ukradnie laptopa lub komórkę, to pokazuje na mapie gdzie on jest, możesz nawet pobrać i skasować dane, albo całkiem go zablokować. Fajna rzecz, zwłaszcza jak się ma na urządzeniu ważne dokumenty :)
rcule
Początkujący użytkownik

Postprzez Sleeveking Pn lis 21, 2011 2:57 pm

Ja po prostu zawsze mam laptopa przy sobie,lub zamykam go w bezpiecznym miejscu. Lepiej nie kusić losu i wszystko będzie w porządku.
www.sleeveking.pl - Firma SleeveKing.pl powstała z myślą o wyrafinowanych Klientach, pragnących kupić najwyższej jakości akcesoria moddin'gowe.
Sleeveking
Początkujący użytkownik

Powrót do Notebooki

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości