Jaki zestaw programów polecacie do bezpieczeństwa komputera?

Wszystko o bezpieczeństwie waszych komputerów. Programy antywirusowe, antyspamowe, analiza logów z HiJackThis etc.

Jaki zestaw programów polecacie do bezpieczeństwa komputera?

Postprzez Krisu Wt mar 18, 2008 4:04 pm

Jak w temacie, jaki zestaw programów uważacie za najlepszy, aby komputer był jak najbezpieczniejszy?
Obrazek
Krisu
Administrator

Re: Jaki zestaw programów polecacie do bezpieczeństwa komputera?

Postprzez Loocis Wt mar 18, 2008 5:42 pm

Jeśli chodzi o zabezpieczenie antywirusowe, to polecam program NOD32, który w niewielkim stopniu obciąża system, a i tak w dużym stopniu jest skuteczny.
Loocis
Użytkownik

Postprzez Debix Åšr mar 19, 2008 10:03 am

NOD32 + logi z HiJackThisa gdy coś działa nie tak jak powinno, a nod niczego nie znajduje.
Debix
Użytkownik

Postprzez d.evil Cz mar 20, 2008 8:21 pm

Ja jeszcze dorzucę bezpiecznego użytkownika;)

A tak na poważnie - u mnie chodzi avast!, ComodoFirewall, PeerGuardian.
Jak coÅ› dziwnie chodzi to SpyBot ewentualnie HiJack.
d.evil
Użytkownik zaawansowany

Postprzez MadSheep Pt kwi 04, 2008 12:22 pm

Ja działam od bardzo dawna na zestawie Avg Free + Zone Alarm + Spybot + PeerGuardian 2.
Jak można zauważyć wszystkie te programy są darmowe, a mimo to jest to bardzo dobry zestaw. Niegdyś korzystałem jeszcze z pakietu Norton Internet Security, ale ilość wirusów które przepuszczał, koszty oraz prędkość działania nawróciły mnie na rzecz obecnego zestawu, który służy całkiem nieźle i nie spowalnia sprzętu.
Spotkałem się z przypadkiem, że nie mogłem zainstalować Zona na kompie z SP1, wtedy zastosowałem Ashampoo ze względu na opinie jaką ma w sieci.
Lepiej być uważanym za głupca ze względu na milczenie, niż odzywając się udowodnić tą tezę.
MadSheep
Początkujący użytkownik

Postprzez GrzesiuS Pt kwi 04, 2008 5:33 pm

Ja tez korzystam z NOD'a. Podoba mi sie to ze nie zamula mi systemu i jest prosty w konfiguracji. Uzywam go od 3 lat i nie narzekam. Pamietam sytuacje w ktorej mialem avasta, potem MKS'a i komputer zaczal mi wolno chodzic w pewnym momencie wiec kolega polecil zmiane na NODa i okazalo sie ze w systemie zagniezdzil sie jakis wirusik ktory byl moim problemem i NOD go usunal a te dwa pozostale nie widzialy zagrozenia. Niewiem jak bedzie teraz bo korzystam tylko ze sprawdzonych programow
GrzesiuS
Początkujący użytkownik

Postprzez gt90 Åšr wrz 17, 2008 7:10 pm

Linux: iptables
Windows: avast + ogniomurek

Moim zdaniem podstawa bezpieczenstwa komputera jest dobrze skonfigurowany firewall. Polecam ustawic polityke bezpieczenstwa na drop i dodawac reguly tylko do tych programow, ktore tego wymagaja. No oczywiscie zostaje jeszcze kwestia aktualizacji, tym bardziej jesli ktos ma postawiony domowy server.
gt90
Użytkownik

Powrót do Bezpieczeństwo i logi HiJackThis

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości