W erze fotografii cyfrowej, w chwili gdy zdjęcia zrzucone z aparatu zajmują kilka MB jedno, pewnie nie trzymacie ich na dysku twardym swojego komputera. Prawdopodobnie zrzucacie je na płytki CD/DVD. Ale przecież żywotność tych płyt jest stosunkowo krótka (góra kilka lat). Czy godzicie się z tym, że kiedyś stracicie możliwość przeglądania tych zdjęć? A może planujecie od czasu do czasu kopiować te płyty lub też przechowujecie swoje zdjęcia na innych nośnikach?
Ja nie ufam płytom DVD, łatwo ulegają one zniszczeniu także wg mnie nie są dobre do przechowywania zdjęć. Trzymam je na dysku twardym, na moim stacjonarnym komputerze. Tam wydaje mi się, że są najbezpieczniejsze :]
generalnie plyty cd, wolne predkosci i dobre warunki przechowywania, czasami po 2 kopie i co wazniejsze, to jeszcze na dysku. ale jak sie jest fotografem i np. tygodniowo robi sie po 200 zdjec, to ciezko jest to trzymac tylko na dysku.
@Poe: Tu się nie zgodzę. Rozmawiałem o tym problemie z dwoma znajomymi fotografami (obaj z tego żyją), którzy robią mocno ponad 200 zdjęć tygodniowo i to w RAWach. Obaj zdjęcia przechowują na dyskach twardych. Zresztą, jak dobrze policzysz, to cena nawet podobna za MB wychodzi w stosunku do płyt CD.
byc moze jest w tym prawda, co mowisz, ale moim zdaniem trzymanie na dysku jest podobnie ryzykowne jak na cd, w koncu twardzieli uzywa sie caly czas, zapisy, odczyty, system, zawsze cos moze sie zdarzyc.. no chyba ze RAID z mirrorem..