Laptop dla studentki do 2500zł

Rozmowy o komputerach mobilnych. Masz problem z wyborem laptopa? Jest to dział dla Ciebie.

Laptop dla studentki do 2500zł

Postprzez Carole Wt mar 18, 2008 9:56 am

No więc jak w temacie, potrzebuję laptopa. Wybór jest przeogromny i nie wiem na co w końcu się zdecydować. Mam na wydanie 2500zł. Da się za to kupić w miarę dobrego laptopa? Pytałam panów w pewnym sklepie jakiego laptopa by mi zaproponowali, ale jakoś nie zdobyli mojego zaufania i dlatego chcę zapytać was tutaj na forum, gdyż moim zdaniem jesteście bardziej obiektywni niż sprzedawcy w sklepach;)

Aha, nie napisałam do czego będę wykorzystywać laptopa. No więc będą to jakieś filmy, mp3, internet i pakiet office. W gry nie gram.

Z góry dziękuję za pomoc :-)
Carole
Początkujący użytkownik

Re: Laptop dla studentki do 2500zł

Postprzez Debix Wt mar 18, 2008 10:19 am

Jeśli ma to być laptop dla dziewczyny to rozumiem, że istotny też jest jego wygląd. No więc w takim wypadku polecam ci HP dv6244ea GB194EA, wg mnie ma ładny wygląd i do tego niezłe parametry.
Procesor: Core 2 Duo T5200 1,6
Dysk: 120GB
Ram: 1GB
Karta graf: nVidia GeForce Go7400
do tego system Windows Vista Home Premium
Debix
Użytkownik

Postprzez Krisu Wt mar 18, 2008 10:36 am

Może i ten HP jest niezły, ale jeśli chodzi o laptop dla studentki to lepszym rozwiązaniem wg mnie będzie Lenovo ThinkPad R61i:
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/224566

Może i nie jest zaskakująco ładny, ale na pewno lepiej wykonany niż ten HP. W końcu to kultowa seria ThinkPad. Parametry ma równie dobre. Kosztuje ok 2450zł i dokładając jeszcze 50zł można rozszerzyć pamięć RAM do wielkości 2GB. W zestawie z komputerem znajduje się Window XP Pro. Ale nie wiem czy to akurat ma dla ciebie znaczenie, wolisz viste czy xp?
Poza tym w laptopie tym zastosowano procesor Core 2 Duo T5250 1,5 i dysk o identycznej (120GB) pojemności jak w HP proponowanym przez Debixa.
Jedynym punktem, w którym jest gorszy od HP to karta graficzna. Ale dla ciebie Carole to jest bez znaczenia, gdyż jak pisałaś nie grasz w gry.

Myślę, że ten ThinkPad będzie lepszym wyborem niż HP.
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez Carole Wt mar 18, 2008 10:58 am

No nie powiem, bo ten ThinkPad przypadł mi do gustu :-) Właśnie takie komputery podobają mi się z wyglądu. Poczekam może jeszcze na opinie innych użytkowników. Ale jak na razie to jestem za ThinkPadem:)
Carole
Początkujący użytkownik

Postprzez Krisu Wt mar 18, 2008 11:30 am

No to Carole widzę, że mamy podobny gust co do wyglądu komputerów :)
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez Loocis Wt mar 18, 2008 11:31 am

Dobra dobra, wygląd wyglądem ale laptop ma działać a nie wyglądać. Ja słyszałem, że te ThinkPady wcale nie są takie wytrzymałe... i obudowa podobno nie jest najlepiej spasowana.
Loocis
Użytkownik

Postprzez Spectator Wt mar 18, 2008 11:40 am

Nie wiem skąd bierzesz swoje opinie Loocis, mój znajomy ma ThinkPada R61 i mówi całkiem co innego niż ty. Mówi, że to bardzo solidny laptop i nie wymieniłby go na nic innego. W końcu to seria biznesowa więc musi być dobry :] Carole ja na twoim miejscu bym się nie zastanawiał i brał R61.
Spectator
Użytkownik

Postprzez qiq Åšr mar 19, 2008 10:04 am

Jak wszyscy, to i ja trochę namieszam. Moim zdaniem, jeżeli chodzi o wygląd i wytrzymałość to firma Sony bije wszystkich na głowę. W notebookach z serii VAIO wszystko jest tak dopracowane, że nie powinnaś, nawet po roku użytkowania, zauważyć jakichkolwiek uszczerbków na wyglądzie.

Do 2500zł:

Sony VAIO VGN-NR11M

lub

Sony VAIO VGN-N19VP

I jeżeli znów powrócić do kwestii wyglądu, to do VGN-NR11M, otrzymasz Viste Home Premium, która jest zdecydowanie ładniejsza niż Win XP. Ale czy lepsza? Hmm... z Vistą lepiej poczekaj na SP1.
notebooki - wszystko o komputerach przenośnych
qiq
Moderator

Postprzez Debix Åšr mar 19, 2008 10:55 am

Wg mnie Vista jest lepsza od XP :) Ma tylko większe wymagania sprzętowe...
Debix
Użytkownik

Postprzez qiq Åšr mar 19, 2008 11:49 am

Ja nie uważam że jest gorsza, tylko trochę niedopracowana. Tak samo było z Windowsem XP. Jak tylko wszedł na rynek wszyscy na niego bluzgali, aż do momentu gdy pojawił się SP1. Później jakimś cudem można go było znaleźć praktycznie u każdego. Tak więc moim zdaniem po wyjściu SP1, Vista powinna wymiatać.
notebooki - wszystko o komputerach przenośnych
qiq
Moderator

Następna strona

Powrót do Notebooki

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości