przez Poe Åšr mar 19, 2008 10:01 pm
witam.
mogę spokojnie wszystkim polecić OO z kilku prostych powodów
- darmowy
- ma wszystkie funkcje MSO, a nawet i więcej
- bezpieczniejszy
- szybko rozwijany
- wspiera (domyślny format) pliki *.odt, które od dłuższego czasu są obowiązującym standardem dokumentów elektronicznych w UE. MSO nie radzi sobie z tymi plikami (a przynajmniej nie radził sobie)
- dużo lżejszy od MSO
poza tym już sama polityka M$ jest conajmniej dziwna. ostatnio miałem zlecenie w jednej firmie, musiałem skonfigurować 2 nowe komputery + pare drobiazgów. zakupiono do tych dwóch zestawów dwa pakiety MSO Basic OEM po 350zł każdy! jakież bylo zdziwienie, kiedy w pudełku znalazłem tylko papierek z serialem i wielką informacją "to jest wersja bez nośnika CD, skontaktuj się z biurem MS". po zalogowaniu się na witrynie i podaniu adresu pokazało, że za jeden nośnik trzeba będzie zapłacić okolo 30E + koszty wysyłki. zadzwoniłem do faceta z firmy, gdzie kupowano sprzęt, z pytaniem, co z tym fantem zrobić, bo to jest placówka państwowa i nie stać ich na kolejny wydatek 60E. odpowiedział, że taka jest polityka MS i on, jako sprzedawca może dać taką płytkę za 50zł/szt. tak robią ze zwykłymi klientami, facet miał dobry dzień i powiedział, że podrzuci za darmo, gdyż to placówka państwowa itp itd, ale sami widzicie, że nie warto wyrzucać pieniędzy w błoto na przereklamowany produkt MS, kiedy można miec pełnowartościowy pakiet biurowy za darmo, który obsługą nie różni się niczym od MSO.
pozdrawiam