Najtańszy zestaw

Dyskusje na temat tzw. blaszaków. Jaką konfigurację wybrać, jak naprawić etc.

Najtańszy zestaw

Postprzez Magpie Pn mar 17, 2008 1:30 pm

Chciałbym złożyć najtańszy komputer jaki się da, z nowych części najlepiej. Nie chcę na nim grać, właściwie nie chcę robić na nim zupełnie nic :) ma to być stacjonarny blaszak do odtwarzania filmów i oglądania tv, słuchania radia internetowego i całonocnego ściągania plików (szkoda mi zostawiać włączonego laptopa na tyle godzin). Ram- 512 starczy, procesor- najtańszy jaki znajdziecie, karta graficzna-najlepiej zintegrowana, muzyczna mogłaby być troszkę lepsza, no i dysk przydałby się większy, żeby mieć miejsce na ściągane rzeczy. Potrzebny mi będzie też jakiś monitor, np. 19, ale najtańszy jaki się da. Chciałbym, żeby się też nie rozleciał po miesiącu, proszę pomóżcie :)
Of all the things I've lost I miss my mind the most.
Magpie
Użytkownik

Re: Najtańszy zestaw

Postprzez Krisu Pn mar 17, 2008 1:39 pm

Proc: Intel Celeron D420 1,6 GHz ~102zł
MOBO: Gigabyte GA-8I945GZME-RH ~124zł
HDD: Samsung HD501LJ ~277zł
RAM: Kingston 512 MB ~24zł
Zasilacz: Modecom MC-350 ~95zł
DVD-R: LG GSA-H55L ~88zł
Do tego obudowa max 100zł

SUMA: z obudową wyjdzie jakieś 800-810zł

A monitor: LG L194WS ~575zł
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez Spectator Pn mar 17, 2008 4:16 pm

Możesz pomyśleć jeszcze nad zbudowaniem jednostki z procesorem AMD, lekko jeszcze zredukujesz koszty. Chociaż Intel bardziej mnie przekonuje;)
Spectator
Użytkownik

Postprzez Debix Wt mar 18, 2008 2:48 pm

Nie bierz AMDka, są one bardziej prądożerne i trudniejsze do O/C.
Debix
Użytkownik

Postprzez Magpie Cz mar 20, 2008 2:52 pm

Debix, chyba nie zrozumiałeś: to ma być odtwarzacz muzyki i wideo, nie chcę tego podkręcać. Skłonie się chyba do jakiegoś najtańszego barebone i procesora AMD.
Magpie
Użytkownik

Postprzez Debix Cz mar 20, 2008 3:49 pm

Jeśli chcesz tak bardzo tego AMD, to oczywiście go kupuj. Ja na twoim miejscu jednak i tak wybrałbym coś od intela.
Debix
Użytkownik

Postprzez d.evil Cz mar 20, 2008 6:26 pm

Przy tych cenach podzespołów możesz wziąć albo tego Celerona, o którym była mowa, albo pomyśleć o Sempronie LE-1150 (95 PLN w Proline). Oba pobierają mało prądu.

Jak wyliczona przez Krisa suma wydaje Ci się za duża, to możesz jeszcze przyciąć na dysku - 160GB (WD1600AAJS 160GB sATA II = 139 zeta) - zależy ile chcesz tych filmów ssać. Można przecież starocie wyrzucać/nagrywać na płytki. 100 zeta do przodu.

Co do monitora, to się zgadzam, będzie ok. Swoją drogą jakiś czas temu w MM w promocji kupiłem Samsunga 940N 19" - może powtórzą ten wyczyn z promocjami - dałem wtedy 500PLN gdy w normalnie kosztował ok. 800;) Jestem z niego bardzo zadowolony. Teraz za ok. 600 można kupić jego panoramiczną wersję 940NW.

No i dolicz parę groszy na klawiaturę/mysz - skoro to taki a'la media centre ma być, to pewnie chociaż mysz bezprzewodowa się przyda. Najlepiej o jakimś większym zasięgu i z ładowarką w formie nadajnika - można ładować z kompa kiedy nieużywana, a komp włączony. Ewentualnie ładowana przez USB jak Modecom MC-616 (podobno 10m zasięgu).
d.evil
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Magpie Pt mar 21, 2008 10:35 am

Ja mam w pracy Samsunga 940n plus i nie jestem zadowolony, chyba jednak kupie jakiś większy i lepszy monitor (i droższy), może z tunerem tv. :) Co do klawiatury, to wypatrzyłem w MM fajny model z touchpadem i przyciskami do MCE co do dysku- na tym nie chcę oszczędzać, ma być po prostu duży. Filmy mam już na płytkach, a chcę mieć taki domowy serwer z filmami i muzyką, jak będę coś potrzebował to sobie to po prostu pociągnę na lapka.
Magpie
Użytkownik

Postprzez d.evil Pt mar 21, 2008 10:40 am

chyba jednak kupie jakiś większy i lepszy monitor (i droższy)

No to co my tu o monitorze za 500PLN;)
Tak jak już w innym poście pisałem - wypatrz sobie kilka - przejdź się do sklepu i porównaj osobiście obraz na każdym z nich. Chyba jedyny sposób, żeby dobrze wybrać taki, który będzie Ci najbardziej pasował.
d.evil
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Telkontar Pt kwi 04, 2008 10:45 am

Warto pomyśleć od kupnie monitora używanego. Albo tzw. powystawowego.
Kupiłem świetną 21 panoramę HD, z masą wejść, pivotem, matrycą S-PVA i koncentratorem USB, reakcja 8 ms, kąty widzenia prawie 180 stopni za 700 zł. Ma jedna ciemniejszą plamkę na ekranie to prawda, ale nie przeszkadza w niczym. Widoczna tylko gdy patrzymy na coś jasnego i jednolitego. W ogóle myślę, ze kupując na np. Allegro można by jeszcze zaoszczędzić.
Pozdrawiam
Telkontar
Początkujący użytkownik

Powrót do Komputery stacjonarne

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości