Net z PLAY'a- wrażenia

Routery, swichte, karty sieciowe... wszystko o sprzęcie sieciowym

Net z PLAY'a- wrażenia

Postprzez Brateq Wt wrz 09, 2008 12:45 pm

Więc wziąłem modem z kartą na jazdę próbną- siedmio dniową.
Bardzo eleganckie opakowanie modemu- pogrubione opakowanie na płyty DVD. W środku wszystko ładnie ochronione.
Pierwsze zdziwko- brak płytki. Zero, nul, nul. Po wybraniu jednego z dwóch przewodów USB(krótki i długi) można podłączyć urządzonko. Okazuje się że sterowniki są w pamięci flash modemu. Kilka kliknięć i już oprogramowanie leży na twardym dysku. Bez wpisywania jakich kolwiek danych klikam na przycisk połącz, odczekuje kilkanaście sekund i... już mam neta!
Wielki plus dla ludzi tworzących modem oraz PLAY'a którzy uprościli wszystko do niezbędnego minimum.
Samo oprogramowanie totalnie nie zamula reszty systemu. W pamięci RAM zajmuje około 10-20 mega. Posiada oczywiście wskaźnik ile pobraliśmy za danej sesji, w tym miesiącu oraz w tym roku- podstawa kiedy ma się limity ;)

Mieszkam w Świętochłowicach- wg mapki akurat na skraju zasięgu- i tu kolejne zdziwko- mam pełny zasięg + transfer :D Dowód:
Obrazek

Ping rozsÄ…dny- do grania siÄ™ nie nadaje, ale do pracy jak najbardziej.
Szkoda że w sklepie PLAY'a nie ma możliwości kupna modemu pod expressa- posiadacze laptopów oszczędzili by sporo gotówki na wymianę.

W podsumowaniu mogę napisać że jestem bardzo mile zaskoczony jakością sygnału oraz łatwością instalacji wszystkiego. Prawie idealny internet dla ludzi którym te 10GB miesięcznie wystarczy. Jeżeli będę potrzebował większej mobilności to już wiem u kogo wezmę :)

PS. Nie, rodzina nie pracuje u nich :P
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Re: Net z PLAY'a- wrażenia

Postprzez corteo Wt wrz 09, 2008 1:59 pm

No to rewelacja, sam szukam teraz jakiegoś dobrego rozwiązania mobilnego i widzę, że już chyba mam ;) tylko orientujesz się jakie są koszty takiego luksusu po jeździe próbnej? A czy można wybróbować za darmo i oddać bez tłumaczenia dlaczego się oddaje po tych 7 dniach?
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Brateq Wt wrz 09, 2008 2:44 pm

9zł to jest prowizja której się nie oddają.
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez gt90 Pn wrz 15, 2008 6:24 pm

A wiesz moze jak to smiga pod linuksem ?

No bo blue connect to juz nie problem pod pingwinem, ale brac blue connect to niestety samobojstwo....
gt90
Użytkownik

Postprzez Brateq Pn wrz 15, 2008 9:43 pm

Nie, chwilowo pingwina wywaliłem, wiec nie mam jak sprawdzić. A live nie chce mi się odpalać ;)
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Powrót do Sprzęt sieciowy

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości