Nie da sie usunac pliku

Rozmowy, dyskusje, porady na temat użytkowania systemów z rodziny Windows

Nie da sie usunac pliku

Postprzez michalp So wrz 06, 2008 6:51 pm

Mam znowu problem z windowsem chodzi o to ze kilka dni temu zaczalem sciagac jakis plik z ftp no ale zrezygnowalem anulowalem sciaganie no i chcialem usunac ten plik ale sie nie da bo pojawia sie komunikat Nie można usunać pliku:Nie można odczytać z pliku lub dysku źródłowego
michalp
Początkujący użytkownik

Re: Nie da sie usunac pliku

Postprzez vel.Syntium So wrz 06, 2008 7:53 pm

Istnieje kilka sposobów, na początku spróbuj tak:
zamknij explorer.exe ( alt+Ctrl+Delete-> procesy). Następnie klikamy zakładkę aplikacje i potem nowe zadanie.
Klikamy przeglądaj i kasujemy nasz plik w naszym folderze. Potem włączmy proces explorer.exe z katalogu C:\Windows\plik explorer.exe

Inny sposób:
Ściągnij program Unlocker i usuń ten plik.
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez corteo So wrz 06, 2008 7:56 pm

Standardowo napisz czy jakaś rada pomogła żebyśmy wiedzieli czy szukać czegoś nowego. Jaki masz system operacyjny i system plików? Jeśli XP to w Start -> Uruchom -> cmd i wpisz chkdsk \F \R co spowoduje naprawę uszkodzonych sektorów. Prawdopodobnie będziesz musiał uruchomić ponownie komputer i wtedy przed załadowaniem się XP zobaczysz chkdsk w akcji.
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez michalp So wrz 06, 2008 10:27 pm

Mam xp i ntfs sprawdzilem wasze metody czyli z tym explorerem z unlokerem i poleceniem chkdsk ale zadna nie pomogla i plik dalej siedzi na dysku chkdsk przeskanoal mi dysk ale nie znalazl zadnych bledow :( a w unlokerze tez jakis blad sie pojawia moze znacie jeszcze jakies sztuczki??
michalp
Początkujący użytkownik

Postprzez corteo So wrz 06, 2008 10:47 pm

To może spróbuj w trybie awaryjnym: zrestartuj kompa, podczas uruchamiania wciśnij F8 i jak pojawi się czarno-białe menu wybierz Tryb awaryjny i po załadowaniu wszystkiego spróbuj usunąć pechowy plik
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez vel.Syntium N wrz 07, 2008 8:46 am

A chodzi o jeden plik, czy o kilka? Jakie rozszerzenie ma(jÄ…) te pliki?

uruchom komputer w Trybie awaryjnym z wierszem poleceń, i użyj komendy:
Kod: Zaznacz cały
DEL /q /s loklizacja_nazwapliku_rozszerzenie

jeśli nie pomoże:

Start >>> Uruchom >>> cmd
Puść komendę przechodzenia do folderu, gdzie jest ten felerny folder:
CD "C:\ścieżka dostępu do folderu"
Puść komendę pokazywania nazw skróconych:
DIR /X /A
Wyhacz jaką nazwę podaje komenda wyżej np. będzie to FOLDER~1 i wdroż w życie najprostszy z trików czyli komendę kasacji folderu wraz z jego zawartością przy wykorzystaniu systemu nazw 8+3:
RMDIR /S FOLDER~1
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez michalp N wrz 07, 2008 3:38 pm

Tez nie dziala chyba czeka mnie format d: :(
michalp
Początkujący użytkownik

Postprzez corteo N wrz 07, 2008 4:39 pm

Spróbuj jeszcze takie coś: Start -> Uruchom -> cmd i wpisz chkdsk DYSK \F \R gdzie zamiast DYSK wpisz literę dysku z dwukropkiem, na którym jest ten uszkodzony plik, np. D: Wcześniej podałem tą samą komendę ale jeśli nie poda się litery dysku to chkdsk przeskanuje tylko dysk C: Spróbuj, zawsze warto, nie masz nic do stracenia a możesz sobie oszczędzić czas na formata ;) Swoją drogą wydaje mi się że jest to wina uszkodzonego systemu plików lub jakiś bad sektor, kiedyś też tak miałem i chkdsk pomógł. Napisz czy pomogło
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez vel.Syntium N wrz 07, 2008 5:11 pm

Jeszcze raz...:

1. Zamknij wszystkie aplikacje lub aplikacje związane z tym konkretnym typem plików. Jeśli masz jakiś p2p upewnij się że te pliki nie figurują w twoich shares i że nikt ich od ciebie nie ściąga! Jeśli masz otwartego playera, w którym te pliki były odtwarzane to zamknij go!

2. Zrestartuj komputer

3. Po restarcie ewentualnie uruchom program związany z danym typem plików i otwórz w nim inny plik z tej serii. To może pomóc zwolnić poprzedni plik.

4. Spróbuj zmienić jego nazwę poprzez podświetlenie go i naciśnięcie klawisza F2 (nie z prawokliku).

5. Spróbuj przenieść plik do innej lokalizacji np. innego folderu i skasować poprzedni folder lub przenieść go bezpośrednio do katalogu głównego na C: i skasować z Exploratora Windows.

6. Jeśli nie możesz skasować problematycznego pliku to spróbuj skasować folder w którym się on znajduje. Jeśli ten plik i jego folder są w obrębie jeszcze jednego folderu to spróbuj od razu kasować ten najwyższy folder. Oczywiście pamiętaj o przeniesieniu jakiś ważnych danych z tych folderów do innego miejsca na dysku byś się przypadkiem nie urządził.

ewentualnie jeśli rada corteo nie zadziała i ta wyżej spróbuj jeszcze tak:
ściągnij program Pocket KillBox i sobie próbuj :P , dla wyjaśnienie jego użytkowania mała instrukcja:
Obrazek
W polu Full Path of File to Delete podaj plik który chcesz usunąć
Mamy do wyboru 3 opcje usunięcia pliku:
1. Standard File Kill (czerwona ramka) - standardowa procedura kasowania
2. Delete on Reboot (zielona ramka) - plik zostanie skasowany podczas kolejnego restartu komputera (najlepsza metoda)
3. Replace on Reboot (czarny kolor) - plik zostanie podmieniony podczas restartu komputera
Gdy wybraliśmy interesującą nas metodę usunięcia pliku klikamy na znaczek X (niebieska ramka)
vel.Syntium
Moderator

Postprzez michalp Pn wrz 08, 2008 5:53 pm

Dzieki wam nie musze formatowac :D ta ostatnia rada corteo mi pomogla bo plik byl na dysku d: w sumie moglem napisac na poczatku ale z wrazenia zapomnialem :P
michalp
Początkujący użytkownik

Powrót do Systemy Windows

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości