Nie wyświetlają się strony www.

Masz jakiś problem z siecią? Zapytaj a ktoś na pewno spróbuje Ci pomóc.

Nie wyświetlają się strony www.

Postprzez Spectator Wt mar 18, 2008 11:43 am

No więc tak, korzystam z neostrady i mam podłączony do niej router Wifi. Mam dwa komputery podłączone do tego routera. Jeden to stacjonarny podłączony kablem do routera i na nim działa wszystko tak jak powinno. Strony śmigają aż miło;) Problem pojawia się na laptopie. Łączę się poprzez wifi i niestety ale strony się nie wyświetlają. W stanie połączenia widnieje, że komputer jest połączony z siecią Wifi. Co to może być?
Spectator
Użytkownik

Re: Nie wyświetlają się strony www.

Postprzez Krisu Wt mar 18, 2008 11:49 am

Prawdopodobnie masz problem z serwerem DNS, a raczej z ustawieniem jego adresu. Masz aby na pewno włączone automatyczne pobieranie adresu IP dla połączenia bezprzewodowego? Adres serwera DNS powinien być u ciebie ustawiony taki jak adres routera, tj. zapewne 192.168.1.1 - standardowy adres większości routerów.

Aby upewnić się czy to aby na pewno problem z serwerem DNS wpisz w adres http://213.180.130.200/
Jeśli wyświetli ci się onet to na bank masz źle ustawiony adres DNS w połączeniu. No i jeszcze upewnij się czy masz ustawione DHCP dla tego połączenia.
Obrazek
Krisu
Administrator

Re: Nie wyświetlają się strony www.

Postprzez Spectator Cz mar 20, 2008 3:12 pm

Rzeczywiście, wpisując w przeglądarkę ten adres, który podałeś Krisu, wyświetlił mi się onet. I faktycznie problem leżał po stronie złego ustawienia adresu serwera DNS. Miałem ręcznie ustawione. Dałem na automat i działa jak powinno:)
Spectator
Użytkownik

Powrót do Problemy z konfiguracją sieci i dostępem do internetu