Problem z dostępem do internetu poprzez WIFI

Masz jakiś problem z siecią? Zapytaj a ktoś na pewno spróbuje Ci pomóc.

Problem z dostępem do internetu poprzez WIFI

Postprzez pati Wt mar 18, 2008 2:09 pm

Witam,
Mam notebook HP dv6715 z core 2 duo od jakiś dwóch miesięcy. Od początku internet chodził mi na nim z routera bezprzewodowego. Jakis czas temu zaczął się blokować. Po włączeniu komputera jest przez jakieś 5 min a potem przestaje chodzić. Musze jeszcze raz uruchomić komputer i znów działa przez krótki czas. Myślę, że problem jest z notebookiem, ponieważ z tego samego routera korzystają również dwie inne osoby i nie mają takich problemów.
Chciałabym zaznaczyć, że internet z kabla chodzi bez żadnych problemów.

Będę wdzięczna za odpowiedź.
pati
Początkujący użytkownik

Re: Problem z dostępem do internetu poprzez WIFI

Postprzez Krisu Wt mar 18, 2008 2:25 pm

No nie ukrywam, że problem ten jest trudny do rozwiązania na odległość, aczkolwiek nie ma rzeczy niemożliwych:)

Domyślam się, że korzystasz obecnie z jakiegoś programu antywirusowego i twój komputer jest wolny od jakichkolwiek wirusów.

Ja na twoim miejscu sprawdziłbym ustawienia zabezpieczeń, z jakimi twój komputer łączy się przez to połączenie z routerem. Jeśli na routerze masz ustawione zabezpieczenie WPA, to i takie powinno znaleźć się w konfiguracji połączenia na twoim laptopie. Generalnie system sam wykrywa jakie zabezpieczenia ma ustawiony router i wymaga tylko wpisanie klucza autoryzacji, jednak na niektórych routerach w połączeniu z niektórymi laptopami różnie to bywa. Sam miałem kiedyś taki problem.

Spróbowałbym jeszcze zaktualizować sterowniki karty sieciowej, chociażby poprzez funkcję windows update. Jeśli to nie pomoże, to usunąłbym zdefiniowane połączenie sieci bezprzewodowej i utworzył je na nowo. Ale tak jak piszesz w swoim poście wygląda to na jakąś wadę komputera. Spróbuj jeszcze wyłączyć połączenie lokalne i wtedy spróbować się połączyć poprzez wifi.
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez MadSheep Pt kwi 04, 2008 12:28 pm

Dziwna sprawa, dość nietypowa, skoro internet jest tylko na początku to znaczy, że połączenie z routerem jest poprawne.
Podaj proszę więcej szczegółów, tzn system operacyjny ew model routera.
Przeprowadź też gruntowny skan komputera najlepiej w trybie awaryjnym systemu.
Powiedz jeszcze czy gdy łączysz się z jakąś inną siecią bezprzewodową problem również występuje?
Lepiej być uważanym za głupca ze względu na milczenie, niż odzywając się udowodnić tą tezę.
MadSheep
Początkujący użytkownik

Postprzez GrzesiuS Pt kwi 04, 2008 5:37 pm

a jaki to systemn operacyjny ??
GrzesiuS
Początkujący użytkownik

Postprzez tommy_sc N kwi 06, 2008 11:03 am

często problemem jest częstotliwość. Spróbuj w ustawieniach routera zmienić częstotliwość na inną.

Obrazek

Może to być spowodowane tym że WiFi działa na tej same częstotliwości co Bluetooth, telewizja przemysłowa i kuchenka mikrofalowa !!!!!! Niestety taka jest prawda.

Ale również oprogramowaniem karty WiFi w laptopie. Często takie przypadki zdarzają się w laptopach Asus'a i po zmianie częstotliwości problemy znikają
(sam miałem taki problem z Asusem, po zmianie częstotliwości problem ustąpił nazawsze)

Jeśli to nie pomoże, to radzę wgranie nowych sterowników karty WiFi
tommy_sc
Początkujący użytkownik

Powrót do Problemy z konfiguracją sieci i dostępem do internetu

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości