Program do optymalizacji działania systemu Windows.

Rozmowy, dyskusje, porady na temat użytkowania systemów z rodziny Windows

Program do optymalizacji działania systemu Windows.

Postprzez Krisu Wt mar 18, 2008 4:07 pm

Jakie polecacie programy do optymalizacji działania systemu Windows.
Moim faworytem jest jv16 PowerTools, który oferuję bardzo duże możliwości czyszczenia rejestru systemu windows czy jego kompaktowania.
Obrazek
Krisu
Administrator

Re: Program do optymalizacji działania systemu Windows.

Postprzez Debix Wt mar 18, 2008 4:27 pm

Dla mnie też na pierwszym miejscu jest jv16 PowerTools. Bardzo dobry program. Ma fajną funkcję zmniejszania rozmiaru rejestru, i jego czyszczenia, dzięki czemu, można pozbyć się zbędnych wpisów w rejestrze, które tylko spowalniają pracę systemu.
Debix
Użytkownik

Postprzez kryshak Śr mar 19, 2008 1:11 pm

Do czyszczenia rejestru i plików tymczasowych to tylko i wyłącznie: Easy Cleaner
Do defragmentacji: PerfectDisc
Do szybszego bootowania: Microsoft BootVis

Nie polecam za to programów, które się chwalą, że klikasz jeden przycisk i po kilku minutach cały system lux Ci działa. Przykładem jest chcoćby SpeedUpMyPC
kryshak
Użytkownik

Postprzez BartekO Śr mar 19, 2008 8:57 pm

Wsio o tym jest opisane (o optymalizacji XP):
http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=5989
BartekO
Początkujący użytkownik

Postprzez Poe Śr mar 19, 2008 10:03 pm

swego czasu używałem program, który zwał się XPlite, za pomocą ktorego można było wyrzucić niepotrzebne rzeczy z windowsa, typu pliki pomocy, standardowe tapety, gry czy inne standardowe produkty MS, których teoretycznie normalnie nie da się wywalić. co prawda jest to jednorazowa optymalizacja systemu, ale warta zrobienia.
powered by Reggae
and Gentoo Linux
http://poe.art.pl/
Poe
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Bsky Śr mar 19, 2008 11:01 pm

Moje przygody z jv16 PowerToolskoncza sie na jego wlaczeniu bo nie wiem czemu zawisa odrazu... oczywiscie menadzer zadan nie wykrywa jakiś problemoww, niby jakies dzialania sa przez niego prowadzone po logach poboru pamieci ram aczkolwiek sam nic nie moge zdzialac. Niestety swego czasu Uzywalem System Works od Symanteca. Za tydzien jak wroce do Łodzi instaluje go na powrot w wersji 2008 gdyz juz zakupilem go z licencja na 3 kompy. Na dwoch juz u mnie w domu smiga i pieknie odchudzil je :) no i oczywiscie dobra ochrona firewall i antywirus. Aczkolwiek na swoim komputerze nie zaintaluje firewalla bo odstrzasza mnie on :|
Bsky
Początkujący użytkownik

Postprzez Krisu Cz mar 20, 2008 10:33 am

Ja w ogóle bałbym się zainstalować antywirusa Nortona na swoim kompie. Nie zmula ci on systemu? Spore grono osób mówi, że Norton Antyvirus bardzo spowalnia komputer.
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez qiq Pn mar 24, 2008 5:09 pm

jv16 PowerTool - super programik, windows nieźle przyśpieszył
notebooki - wszystko o komputerach przenośnych
qiq
Moderator

Postprzez Bsky Wt mar 25, 2008 11:32 am

Raczej przy Antywirze nie... taki precedens zauwazam na kazdym komputerze gdzie widze firewalla nortona, generalnie moja opinia nortona jest taka ze jest on jedynie dla ludzi z duza iloscia czasu, raz ze zamula, dwa zeby cokolwiek zrobic trzeba w nim odblokowywac wszystko. To jest chyba lekka przesada ze kazdy program czy gra ktora w jaki kolwiek sposob laczy sie z netem czy to niewiem update czy cos norton pyta o pozowlenie :| no ale druga sprawa to cialge odblokowywanie portow i stron zeby mogly w pelni dzialac wedlug mnie to jest poraszka ze strony symanteca. Chyba najbardziej udanymi produktami ich sa antywir ze wzgledu na baze wirusow trojanow etc. oraz system woprks ktory niemalze perfekcyjnie porzadkuje wszystko i naparwia w windowsie. :)
Bsky
Początkujący użytkownik

Postprzez Telkontar Pt kwi 04, 2008 11:05 am

Z tymi programami to dobrze uważać. Sam używam tylko tego co jest w autopatcher po czym wywalam z dysku. Nie lubię długiej listy Dodaj/Usuń.
Miałem bardzo przykre doświadczenia z tymi programikami, dlatego preferuje w tej chwili w miarę możliwości ręczne ustawianie wszystkiego. Windowsowe programy po prostu uwielbiają zostawiać śmieci w systemie. Instalujcie tylko to czego potrzebujecie i tylko to co dobre.
Pozdrawiam
Telkontar
Początkujący użytkownik

Następna strona

Powrót do Systemy Windows