Programowanie - jak zaczac??

Dyskusje o wszystkim, oprócz tematyki forum.

Programowanie - jak zaczac??

Postprzez michalp Åšr wrz 10, 2008 4:56 pm

Chce sie nauczyc programowac jeszcze nie mam wybranego jezyka wiem tylko ze chce :) Jak znacie jakies jezyki to napiszcie od czego zaczynaliscie i czy ciezko jest sie nauczyc tak zeby dobrze go znac.... caly czas sie zastanawiam nad studiami informatycznymi i a tam chyba trzeba znac programowanie??
michalp
Początkujący użytkownik

Re: Programowanie - jak zaczac??

Postprzez corteo Åšr wrz 10, 2008 6:21 pm

Ja zaczynałem od kursów Pascala z CD-Action dobrych kilka lat temu :) Najważniejsze pytanie to do czego chciałbyś w przyszłości wykorzystać wiedzę z programowania: czy chcesz pisać programy lub gry uruchamiane w jakimś systemie operacyjnym, czy wolisz zostać webmasterem. Jeśli wybierzesz opcję 1 to polecałbym ci język c++, najpierw podstawy a potem wybierz sobie jakieś środowisko (Borland, MS Visual), odpowiedź na opcję 2 jest trochę trudniejsza. Najpierw musiałbyś opanować (X)HTML, podstawy CSS, trochę JavaScriptu. Potem jakiś język skryptowy, np. PHP.
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez michalp Åšr wrz 10, 2008 9:39 pm

No dobra zalozmy ze bede pisal takie programy pod windowsa to jaka ksiazke na poczatek bys polecil??
michalp
Początkujący użytkownik

Postprzez vel.Syntium Cz wrz 11, 2008 7:37 am

Ja też myślę, że Pascal to już trochę stare ;) Zacznij od razu od C++, co do książek, to na początku wpisz w google: "C++ bez cholesterolu" i poćwicz, jak Ci się nie znudzi, to możesz kupić jakąś książkę typu "Symfonia C++". Ściąginj sobie jakiś kompilator, ja obecnie używam "Dev-C++" i zacznij od jakichś podstawowych programów.
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez corteo Cz wrz 11, 2008 11:44 am

"Symfonia C++" Grębosza jest bardzo dobra - sam z niej się uczyłem. Inną rewelacyjną książką do nauki podstaw programowania w C++ jest "Język C++. Szkoła programowania" wyd. Helion http://helion.pl/ksiazki/cpprim.htm. Tak na marginesie aktualnie w Helionie jest promocja, że jak zapiszesz się do newslettera dostajesz kupon na 10 zł do wykorzystania przy zakupach powyżej 30 zł. Dodatkowo przy zakupach powyżej 50 zł masz do wyboru jedną darmową książkę z listy (dość dużej listy :) )
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez michalp Cz wrz 11, 2008 3:29 pm

A czym sie roznia kompilatory i jakie wy uzywacie?? i czy jak napisze cos w devc++ to to nie bedzie dzialalo w innym??
michalp
Początkujący użytkownik

Postprzez Brateq Cz wrz 11, 2008 5:52 pm

Może warto zacząć lekturę tutaj ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kompilator
Jeden kit w jakim będziesz kompilował- głównie tu chodzi o wygodę samego pisania :)
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez corteo Cz wrz 11, 2008 6:50 pm

Jak napiszesz dość zaawansowany program w jednym środowisku (np. w Borlandzie) to może się zdarzyć, że ten sam program nie skompiluje się już w innym (np. w MS Visual). Jednakże proste programiki typu Hello World na 99.99% we wszystkich środowiskach tak samo będą działać tylko kod wynikowy .exe będzie się różnił na poziomie poszczególnych bajtów (z powodu innych sposobów optymalizacji itp.). Ja jak mam napisać jakiś program to robię to w Borland C++ Builder.
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Brateq Cz wrz 11, 2008 10:43 pm

Również polece Borlanda. Rozbudowany, ale nie do końca stabilny kompiler.
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez gt90 Åšr wrz 17, 2008 6:41 pm

Hm... Jezeli chodzi o jezyk to polecam C++, Pascal to juz przeszlosc, a tutaj nauczysz sie tez obiektowki. Jezeli chcesz zaczac to moim zdaniem wybor kompilatora/srodowiska nie jest az tak wazny. Na poczatku nawet lepiej wybrac cos prostszego - MinGW + Dev C++ zeby nauczyc sie samego jezyka i liznac troche algorytmiki, a dopiero pozniej brac sie za okienka i te sprawy.
Poza tym znajomosc C++ jest bardzo korzystna, raz - popularny jezyk, dwa - popularna skladnia, chocby PHP jest oparte na cpp. Takze pozniej przesiadajac sie na inny jezyk, nie bedzie to az tak bolesne, jak np przesiadac sie na cos normalnego z Pascala, gdzie skladnia doslownie wola o pomste do nieba.
gt90
Użytkownik

Następna strona

Powrót do Off-topic

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości