Przyszłość komórek- jak to widzicie?

Dyskusje o wszystkim, oprócz tematyki forum.

Czy jesteś zadowolony/a ze swojej komórki?

Jasne! Nie wymienił bym jej na nic innego!
0
Brak głosów
Obecna jest niezła, ale ma swoje wady.
3
100%
Przy najbliższej okazji wymienię ją na lepszy model
0
Brak głosów
Nowa umowa = nowy tel
0
Brak głosów
Nie mam komórki
0
Brak głosów

Liczba głosów : 3

Przyszłość komórek- jak to widzicie?

Postprzez Brateq N sie 24, 2008 11:31 pm

Nadeszły czasy kiedy już komórki tak nie zadziwiają jak kiedyś- dziś montowane w nich aparaty można porównać z tańszymi "cyfrówkami", których zdjęcia można bez wstydu wydrukować i pochwalić się znajomym.
Karty 2GB stają się normą w tych małych maszynkach, więc zwykły człowiek może sobie nawrzucać swoje ulubione piosenki i założyć słuchawki zawsze i wszędzie- ciesząc się wysoką jakością dźwięku.
Internet via GPRS? Przeżytek- WiFi i masa innych technologii łączących nas ze światem najszybciej jak się da i wszędzie gdzie tylko chcemy.

Każdy znajdzie dziś coś dla siebie- babcie które po prostu chcą zadzwonić, czy narwane czternastolatki, które chcą się pochwalić swoim nowym ajfonem.

Specjaliści od GSM mnie zjadą za to, ale czuje, że aktualnie jest taki mały... zastój :S
Nokia, a na dniach SE chcą wprowadzić na rynek GPS. Niektórzy chcą pójść krok do przodu i już montują nieudolnie projektory lub aparaty z optycznym zoomem do komórek. Ale tak naprawdę nie mają pomysłu, w którym kierunku teraz iść.
A co Wy myślicie na ten temat? W którym kierunku ma to wszystko podążyć- od czego twórcy powinni zacząć, myślą o nowych cackach?

Wg mnie Nokia za często zapomina o baterii- oczywiście znajdą się ludzie którzy uwielbiają mieć wszędzie wokół siebie ładowarki- ja za takie "udogodnienia" podziękuje. Już miałem półtoraroczną okazję zapoznania się z tą "przyjemnością" przy okazji użytkowania z wynalazku nazwanego n-gage. Baterie zdecydowanie za wolno się rozwijają, więc trzeba niestety liczyć na niską prądożerność samych maszynek. A nokia jako główny experymentator na rynku chyba nas już do tego przyzwyczaił.
Trzy cechy dla którego bym wymienił swoją K800i:
-brak wbudowanego GPS
-brak otwartego systemu
troszeczkę za słaby aparat
N95 posiada GPS, Symbiana, troszeczkę poprawia sytuacje z aparatem. No ale wracają czasy wieczornego podłączania komórki do gniazdka :S No i może troszeczkę za duży, chodź większość rozmiaru jest wykorzystana przez ekran, co można uznać za plus.

No i taka ogólna ankieta- wymieńcie telefony swoich marzeń, cena/jakość, oraz budżetowe :]

Moje
Jakość- N95
cena/jakość- K800i/K810i
cena- W200i

No i dodatkowa ankieta ;]
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Re: Przyszłość komórek- jak to widzicie?

Postprzez vel.Syntium Pn sie 25, 2008 9:40 am

Nie zgodzę się prawie z całym tekstem.
Nie ma co porównywać aparatu foto w telefonie do cyfrówki, to po pierwsze, dla mnie to masakra, jeśli kupuje się przykładowo K850i (5MPx, Xnenon itd.) tylko dla aparatu :| ludzie nie wierzą, że od tego są cyfrówki, która na tej samej matrycy zrobi o wiele lepsze zdjęcia. Telefon nigdy nie zbliży się pod tym względem do prawdziwego aparatu. Jak zauważyłem na 5Mpx się nie skończy wyścig, dla przykładu SE C905, czy Samsung i8510 INNOV8...
Co do kart pamięci być może 2GB to tylko przykład, ale N96 ma 16GB wbudowanej pamięci, a choćby jedna z tańszych Nokii na Symbianie, która została dość dobrze zaprojektowana, czyli 6120Classic ma możliwość rozbudowy o karty SDHC, gdzie na dzień dzisiejszy "standard" to 8GB, a 16GB i 32GB o ile to drugie się pojawi też będzie działać.
A przez WiFi nie połączymy się gdzie tylko chcemy, bo musimy się znajdować w okolicy hot-spota. Gdzie w Polsce na 2008r. jest to możliwe głównie w większych miastach ze sporadycznymi wyjątkami.
Nokia ma już fona z wbudowanych odbiornikiem GPS (chodzi mi o np. 6110 Navigator)
Nokia nie zapomina o baterii, bo w każdym zestawi ją dodają :P , jeśli jednak chodziło o jej pojemność, to wybacz, ale teraz problem nasilił się ze względu na Symbiana, a jeśli OS może dać takie możliwości jakich jesteśmy świadkami w GSM, to to jest właśnie kompromis. Tak jak na kompie zobacz ile Ci działa procesów w tle, to wszystko w komach obciąża baterie.
I nie tylko Nokia ma taki "problem" bo dotyczy to wszystkich telefonów z Symbianem, WM, Linuxem.
Na razie nie zanosi się na wprowadzenie nowego standardu w bateriach, ale od jakiegoś roku były pogłoski na temat ogniw paliwowych, ale do dziś nie ma ostatecznego konceptu na to i będziemy musieli poczekać na (r)ewolucję w tym segmencie.
Odnosząc się jeszcze do wszędobylskich ładowarek, tutaj jest jakby alternatywa, kiedy nie mamy blisko siebie gniazda zasilania i nie mamy jej do czego podpiąć. Istnieją mało popularne, ale dobrze sprawdzające się ładowarki na korbkę.
Może się to wydać śmieszne na pierwszy rzut oka, ale to IMO bardzo praktyczna rzecz.

Tobie Brateq naprawdę polecam inwestycję w cyfrówkę, bo jeśli dla Ciebie K800i to za mało, to celu nie znajdziesz w telefonie a, tylko w aparacie cyfrowym.
Zauważ, że jeśli ten SE miałby OS'a + GPS kosztował by sporo więcej. W sumie nie wiem czemu mówisz, że przydałoby się to w tym telefonie... jakbyś chciał to mieć to zakupiłbyś w inny modle w końcu nie każdy tego wymaga, a producenci chcę trafić do każdego, dlatego wciąż nie są produkowane wyłączenie komy z OS'em+GPS+UMTS+HSDPA+5MPx itd..
Tylko konkurencyjne modele dla każdego w konkretnych przedziałach cenowych.

Ja sam widzę N95 trochę inaczej, ale twoja sprawa. Bo ogólnie to N95-1 mało co ma wspólnego z jakością.

budżetowy--> N82, N95-2
cena/jakość--> SE w810i, N73

MC
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez Brateq Pn sie 25, 2008 10:50 am

Nie, nie i jeszcze raz nie- nie jestem kobietą, dlatego nie będę nosił osobnej torebki na PDA, telefon, MP3 oraz cyfrówkę.
Cyfrówka w fonie--> oczywiste że nie oczekuje od niej jakości jaką oferuje lustrzanka ;) Ale właśnie sam się zdziwiłem, jak zrobiłem na wyjeździe test- jedno piwo nieźle(ale nie super) oświetlone przez słoneczko + 2 cyfrówki + K800i. Pomieszałem foty i dałem ludziską w ilości pięć sztuk aby poznali która fota przez jaki aparat została zrobiona. Jedynie kumpel posiadający również K800 wiedział która to fotka- charakterystyczne nasycenie kolorów dla tej komórki dało się poznać.
Ten test uświadomił mnie że może jednak tak źle z tymi komórkowymi aparatami nie jest :)

ObrazekObrazek
(pierwszy K800i drugi- jakaś cyfrówka- trzecia fota się zgubiła)

A aparat w komórce nie ma mi zastąpić zwykłego aparatu- on ma być zawsze wtedy, kiedyś coś ciekawego sie dzieje. Kiedy idę "porobić zdjęcia"- biere swój sprzęt. W przyszłości przecież nie będę nosił lustrzanki zawsze ze sobą :S
Dodatkowo walka na megapixele sie nie liczy- porównaj sobie fotki z K800i a K850i- czasami ta pierwsza posiada lepsze nasycenie kolorów, a czasami tej drugiej coś fajnego wyjdzie. Nie ma reguły. Ale optyka jest chyba ta sama, a to najważniejsze.

Co do kart- ostatnio ja zamieniłem się z siostrą- ja jej dałem 2GB, a ona mi "jedynke". Jak by nie aparat, to by mi wogóle karta nie była potrzebna w aktualnym telefonie.

Co do WiFI- tego już jest tyle, że hoho ;) Oczywiste że na wsi jest różnie, ale w mieście cięzko nie znaleść miejsca gdzie nie znajdę jakieś niezabezpieczonej/słabo zabezpieczonej sieci. Jak zabraknie mi neta w domu, to wiem gdzie mam sie z lapkiem ruszyć, żeby sobie od kogoś "pożyczyć" ;)

Temat baterii- lepiej siedze w temacie laptopów więc na ich przykładzie cosik napisze. Jak większość ludzi wie- rynek baterii stanął w miejscu i nie chce ruszyć. Jest masa projektów- ale zero konkretnego działania. Możliwe że aktualne firmy nie chcą tracić na wymianie całych fabryk, dlatego blokują wprowadzanie nowości. Nieważne. Za to wiem, że jak sie nie da powiększyć baterii, to trzeba zmniejszyć jej zużycie. Normą są lapki które potrafią ot tak, wchłonąć całą baterie przy niskim zużyciu w jakieś 50minut(mój stary dobry HP 530), a inne przy tej samej baterii i mocniejszym sprzęcie potrafią wytrzymać dobre 4-5h(stary, ale też dobry HP 6720s). I tutaj nikt nie obwinia że winda jest baterio- żerna. Jest jaka jest i koniec. Dlatego producenci sprzętu produkują super oszczędne procesory(i nie tylko), właśnie po to żeby osiągać wyniki jak ostatnio reklamowany Dell podobno trzymający 12h.
Chodź oczywiste jest że OS ma gigantyczne znaczenie.
Przy okazji- wiesz ile średnio osławiona N51 trzymie? Podobno nowy symbian jest sporo lżejszy, to moze w tej materii się coś zmieniło na lepsze.
No i ciekawe co google wymyśli ze swoim softem ;)

Co do korby- sprawdzałeś już to to? Ojciec kiedyś coś majstrował przy tym i odesłał, bo za genialne to to nie było.

Racja- N95 obudowę niestety ma średnią- zresztą widać to po fotkach na allegro ;)
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez corteo Åšr sie 27, 2008 10:02 am

Jeśli chodzi o baterie to być może niedługo będzie niemała rewolucja: http://telepolis.pl/news.php?id=12298. Pewna firma testuje baterie samoładujące się z niskoczęstotliwościowych ruchów ludzkiego ciała. Sześć godzin noszenia ładowarki w kieszeni ma zapewnić od 30 do 60 minut rozmowy przy użyciu telefonu komórkowego. Całkiem nieźle ;)
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Brateq Åšr sie 27, 2008 1:08 pm

O LoL :shock:
Jest to jakaś niezła alternatywa dla słabszych baterii :] Miało by sens brać kome na bieganie ;)
Ale tylko dla ludzi bardziej aktywnych- idealne dla studentów :D
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Powrót do Off-topic

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości