Słaba prędkość NETA

Masz jakiś problem z siecią? Zapytaj a ktoś na pewno spróbuje Ci pomóc.

Słaba prędkość NETA

Postprzez vel.Syntium N sie 17, 2008 4:29 pm

Cze :) . Właściwie od samego początku mam problemy z zamulonym internetem. Wyjaśniam, posiadam internet z Orange, jest to "opcja" : Business Everywhere. Neta mam dzięki modemowi USB (Option Icon II). Oczywiście mówię o stacjonarnej jednostce.
Mieszkam na wsi, więc zasięg dość słaby, łączy mnie zawsze przez EDGE.
Problem w tym, że zasięg jest na tym samym poziomie ( 4 kreski w skali 0/5) a prędkość neta różni się czasem znacznie.
Przykład:

Na co dzień prędkość pobierania plików z neta waha się w okolicy 2,3KB.
Jednak czasem zdarza się dość rzadko, ale jednak, że prędkość jest w okolicy 25KB/s
Macie jakieś pomysły co mogę zrobić, jak mogę go przyśpieszyć ??
Jak odetkać łącze? :roll:
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Re: Słaba prędkość NETA

Postprzez corteo Pn sie 18, 2008 11:26 am

Zetknąłem się już z opiniami (negatywnymi) o necie z Orange, najgorzej jest właśnie na obszarach wiejskich, gdzie teren nie jest mocno pokryty zasięgiem. To, że masz przez większość czasu te 2, 3 KB/s to znaczy, że połączyłeś się z BTSem w trybie GPRS a nie EDGE - być może dlatego, że akurat modem zgubił sygnał EDGE albo aktualnie jest duże zapotrzebowanie na pasmo (duzo rozmów tel.). Powinno być lepiej, jeśli modem będzie na zewnątrz budynku jak masz taką możliwość, najlepiej na otwartej przestrzeni (0 drzew, 0 ścian w okolicy) i wtedy sprawdź, jaka jest szybkość. Nie znam innego sposobu, aby można było samemu zwiększyć szybkość.. Może zadzwonić do BOKu i się poskarż? Masz w umowie napisaną minimalną gwarantowaną przepustowość, czy tylko maksymalną? Założę się, że tylko maksymalną, więc wtedy raczej nic nie zdziałasz..
corteo
Użytkownik zaawansowany

Re: Słaba prędkość NETA

Postprzez Brateq Pt sie 22, 2008 11:33 am

corteo
w netach bezprzewodowych nigdy nie podadzą Ci minimalnej prędkości.

Czy ktoś z forumowiczów powie mi, czy przypadkiem sztuczki wardriverów na zwiększenie zasięgu WiFi może również w tej sytuacji się przydać?
Jeżeli masz modem na USB, to kup dodatkowo przedłużacz USB i postaw modem jak najwyżej.
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Powrót do Problemy z konfiguracją sieci i dostępem do internetu

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości