Spalone USB w notebooku Fujitsu-Siemens??

Rozmowy o komputerach mobilnych. Masz problem z wyborem laptopa? Jest to dział dla Ciebie.

Spalone USB w notebooku Fujitsu-Siemens??

Postprzez qiq So lut 16, 2008 3:06 am

Próbowałem podłączyć kabel zasilający do mojego laptopa, a że było ciemno, przez przypadek włożyłem go do portu USB. Po ty fakcie wszystkie porty przestały działać. Przeinstalowałem system, ale to nic nie dało. W ogóle nie ma napięcia na USB. Czy to oznacza, że moduły są już tylko do wymiany? Czy mogę to jakoś sam naprawić?
notebooki - wszystko o komputerach przenośnych
qiq
Moderator

Re: Spalone USB w notebooku Fujitsu-Siemens??

Postprzez Magpie So lut 16, 2008 8:26 pm

Moduły? Nie, jeśli już to tylko jeden... Płyta główna ;D A tak serio, to ciężko pomylić okrągłe wejście od prądu z USB, mimo wszystko, udało Ci się, ale nie mogłeś tym spalić portu, bo na zewnątrz wtyczki od prądu jest masa, więc co najwyżej mogłeś wyłamać port, ale jeden, nie wszystkie. Swoją drogą, moja stacjonarka miała taki sam problem, odkurzyłem płytę główną powietrzem w sprayu i nagle ożyła, więc możesz spróbować zrobić to samo, jeśli lapciak nie jest nowy na pewno masz w nim dwie tony jedzenia i kupę kurzu, szczególnie jeśli jesteś osobą palącą...
Of all the things I've lost I miss my mind the most.
Magpie
Użytkownik

Postprzez Krisu Pn lut 18, 2008 12:28 pm

qiq w tej sytuacji pozostaje ci chyba tylko wymiana płyty głównej... co niesie za sobą z reguły niemałe koszty. Ale jest też trochę tańsze ominięcie tego problemu... mianowicie zakup kontrolera USB pod PCMCIA... i to chyba będzie najrozsądniejsze
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez Magpie Åšr lut 20, 2008 12:34 pm

Krisu, dobrze prawi (widziałem coś takiego od Gembirda), ale ja najpierw sprawdziłbym w serwisie F-S ile kosztowałaby naprawa, może siadła jakaś pierdółka? Kto wie?
Of all the things I've lost I miss my mind the most.
Magpie
Użytkownik

Powrót do Notebooki

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości