przez Poe Åšr mar 19, 2008 10:15 pm
widzę tutaj zwolenników canona... ja od zawsze używam aparatów nikona (pierw analog F80, a od roku cyfrowa lustrzanka D70 + mam do dyspozycji D200). Naprawdę, ani razu nie zawiodłem się na tej firmie. wszystko intuicyjne, mnogość funkcji, doskonałe mechanizmy działania, ergonomia i świetna jakość wykonania. naprawde, jeżeli człowiek interesuje się fotografią, to Nikony są godne polecenia. Do tego sprawdzały się wszystkie w trudnych warunkach jak ulewy, wiatr z piaskiem, czy noszenie i obijanie o różne rzeczy. przykładowe zdjęcia nikonem? - moje portfolio - poe.art.pl.
D70 już nie jest produkowany od jakiegoś czasu, ale za ~2300zł dostaniesz nowego nikona D80 z dobrą optyką nikkora AF. D80 to unowocześniony D70 z dodakowymi funkcjami i większą ilością pikseli (10mln), obsługuje karty SD (w przeciwieństwie do innych nikonów, które korzystają z CF, poza D40 chyba jeszcze, ale to jest taka prosta lustrzanka).
także, jeżeli miałbym do dyspozycji taką kwotę, nie wachałbym się ani chwili i kupował nową D80, lub rozejrzał się za używanym D200 - naprawdę profesjonalny sprzęt. jeżeli naprawdę fascynujesz się fotografią i nie używasz aparatu tylko, żeby pstryknąć jednym guzikiem zdjęcie, to będzie to doskonały wybór.
pozdrawiam