Szukam taniej drukarki...

Drukarki, pendrivy, słuchawki, urządzenia wskazujące i inne akcesoria komputerowe

Szukam taniej drukarki...

Postprzez Loocis Åšr lut 06, 2008 1:32 pm

Szukam możliwie najtańszej drukarki, której koszty eksploatacji też nie będą zbytnio wygórowane...
Zastanawiam się nad drukarkami Canona, co myślicie?
Loocis
Użytkownik

Re: Szukam taniej drukarki...

Postprzez Krisu Wt lut 12, 2008 12:08 pm

W chwili obecnej niedrogie i niewiele droższe od drukarek są urządzenia wielofunkcyjne.
Otóż takie urządzenie firmy Brother model DCP-135C chcę ci polecić.
http://www.skapiec.pl/site/cat/6/comp/245475_cena/
Jeżeli szukasz drukarki z niskim kosztem eksploatacji to właśnie produkt dla ciebie:)
Pozdrawiam.
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez doodge Pn kwi 07, 2008 6:19 pm

@Krisu:
Trudno jest mi cokolwiek doradzić, bo podałeś trochę za mało informacji. Wszystko zależy od tego, jak intensywnie chcesz z owej drukarki korzystać i czy często drukujesz w kolorze.
Jeśli większość wydruków jest czarno-biała, a wykonujesz ich sporo, to radziłbym zakup taniej (nie za taniej) drukarki laserowej. Są one o wiele tańsze w eksploatacji i znacznie lepiej radzą sobie z długimi przerwami w pracy.

Sam miałem (w zasadzie to nadal mam) "plujkę" Canona i jestem z niej raczej niezadowolony. Często zdarza mi się, że przez 2-3 tygodnie nic nie drukowałem i takie przerwy zawsze kończyły się zasychaniem głowicy i tuszu.

I jeszcze jedna rzecz - zazwyczaj niskie koszty eksploatacji nie idÄ… w parze z niskÄ… cenÄ… drukarki.
Solith Software
A czy Twoje komputery pracujÄ… dla Ciebie?
http://solith.com.pl
doodge
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Telkontar Wt kwi 08, 2008 9:04 am

Jestem zwolennikiem cannona i przeciwnikiem HP i Lexmaraka. Dlatego polecam Ci tę firmę. Warto rozejrzeć sie za Canon ip 4300. Jej wielką zaletą jest to, że każdy kolor znajduje sie w osobnym pojemniku. Dlatego bez problemów wymieniasz jeden pojemnik, a nie całość. Dodatkowo pojemniki nie zawierają głowicy drukujące, co znacząco po poprawia ekonomię. Koszt jednego koloru to około 14-20 zł.Poza tym ten sposób umożliwia wręcz banalne napełnianie w domowych warunkach. Co więcej drukarka do uzyskania jednego punktu używa tylko 1 pikolitr, tak więc jest dokładniejsza i bardziej ekonomiczna.
Nie radzę urządzeń wielofunkcyjnych. Co prawda zajmują mniej miejsca niż skaner i drukarka osobno, ale ani drukarka, ani skaner nie są wysokich lotów.
Pozdrawiam
Telkontar
Początkujący użytkownik

Postprzez doodge Pt kwi 11, 2008 9:39 pm

@Telkontar:
To prawda. Canon rzeczywiście stosuje rozwiązanie, dzięki któremu wymiana pojemników z tuszem nie wiąże się z wymianą głowicy, dzięki czemu wymiana tuszu jest tańsza. Rozwiązanie to jednak kiepsko się sprawdza, jeśli często zdarzają Ci się dłuższe okresy, podczas których nie korzystasz z drukarki. Tusze potrafią wtedy zaschnąć i niestety potrafią to także zrobić w głowicy. I teraz pojawia się problem, bo głowice do Canonów nie są zbyt tanie i ciężej je dostać (zapewne da się je znaleźć gdzieś w "necie").
Solith Software
doodge
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Telkontar Wt kwi 15, 2008 6:11 pm

Nie wiem jak z najnowszymi drukarkami, ale wcześniej problem zasychających tuszy łatwo było rozwiązać po prostu gorącą wodą.
Teraz przy mniejszych rozmiarach nie wiem.
Ale masz rację. To wszystko zależy od eksploatacji. jeśli chcesz kupić coś najtańszego, co będzie używane "od święta" to wybierz cokolwiek. Jeśli coś taniego do częstszego stosowania to Cannon to dobry wybór. A jeśli tanie do ciągłej pracy, to zastanów sie na jakimś ekonomicznym (tanim w eksploatacji laserm). Najpierw po prostu określ dokładnie czego oczekujesz od tego sprzętu.
Telkontar
Początkujący użytkownik

Postprzez doodge Wt maja 20, 2008 10:27 am

@Telkontar:
No z gorącą wodą i innymi "magicznymi płynami" nie jest już tak łatwo.
Solith Software
doodge
Użytkownik zaawansowany

Powrót do Akcesoria

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości