Telefon Skype

Routery, swichte, karty sieciowe... wszystko o sprzęcie sieciowym

Telefon Skype

Postprzez Debix Pn mar 17, 2008 2:13 pm

Słyszałem o czymś takim jak telefon skype, telefon podłączany bezpośrednio do routera, i dzięki temu można dzwonić za darmo do użytkowników skype, bez użycia komputera. Ile kosztuje taki telefon? Warto w ogóle zwrócić uwagę na taki sprzęt?
Debix
Użytkownik

Re: Telefon Skype

Postprzez Krisu Pn mar 17, 2008 2:30 pm

Oczywiście są takie telefony, i nawet sam zastanawiałem się nad zakupem jednego z nich.

Tutaj możesz je sobie przejrzeć:
http://www.skapiec.pl/site/cat/68/filtr ... _0_0_0_0_0
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez Spectator Pn mar 17, 2008 4:08 pm

Dokładnie o tym samym myślałem, żeby zredukować moje koszty połączeń telefonicznych. W końcu nie zawsze się ma włączony komputer w domu, więc taki telefon idealnie się nadaje:)
Spectator
Użytkownik

Postprzez Debix Wt mar 18, 2008 12:26 pm

A czy ktoś z was korzystał z takiego telefonu? Jak jest z jakością dźwięku? Porównywalna do rozmów prowadzonych przez tradycyjnych operatorów?
Debix
Użytkownik

Postprzez Krisu Wt mar 18, 2008 2:35 pm

Generalnie jakość dźwięku jest OK:) Wiadomo nie jest to jakiś super dźwięk, ale wg mnie porównywalny do tego, jaki uzyskuje się w rozmowach GSM.
Obrazek
Krisu
Administrator

Postprzez tommy_sc So kwi 05, 2008 9:33 pm

Co do jakości rozmów to jest trochę gorsza niż rozmowa przez zwykły telefon ze względu na wykorzystanie łącz internetowych. W rozmowach takich może zdarzyć się kilku sekundowe opóźnienie, spowodowane obciążeniem sieci lub protekcją danych
tommy_sc
Początkujący użytkownik

Postprzez doodge Pt kwi 11, 2008 10:08 pm

Osobiście korzystam z EasyCalla, który działa na mniej więcej tej samej zasadzie co telefony Skype. Jakość dźwięku jest w pełni zadowalająca (po warunkiem, że łącze internetowe jest wystarczające, że się nie przycina i że nie ma za długich pingów).
Poza darmowymi rozmowami wewnątrz sieci dodatkowo zyskujemy możliwość tanich (rzędu kilku groszy za minutę) rozmów z telefonami stacjonarnymi na całym świecie.
Radziłbym jednak nie kupować telefonu podpinanego do routera, a kupić bramkę VOIP, do której następnie podpina się zwykły stacjonarny telefon. Bramki są tańsze od telefonów, a gdy kiedyś zrezygnujemy z danego operatora, to nadal zostanie nam zupełnie dobry telefon stacjonarny.
Solith Software
A czy Twoje komputery pracujÄ… dla Ciebie?
http://solith.com.pl
doodge
Użytkownik zaawansowany