Wojna komunikatorów

Wszystkie pozostałe

Wojna komunikatorów

Postprzez kryshak So kwi 05, 2008 8:48 am

Witam. Jak pewnie wiecie, w naszym kraju od dawna dominuje Gadu Gadu. Kiedyś tlen się liczył, teraz już można mówić o jego katastrofalnej porażce. Są jednak alternatywne programy, które obsługują i sieć GG, i Tlen i 100 innych :) Mówię tu o AQQ, Konnekt czy Mirandzie. Moje pytanie brzmi: jakich programów do komunikacji używacie? Ja osobiście mam Tlena z obsługą GG i mnóstwem innych wtyczek, ale jest to opcja bardzo pamięciożerna.
kryshak
Użytkownik

Re: Wojna komunikatorów

Postprzez Poe So kwi 05, 2008 2:02 pm

cóż, na windowsie używam mirandy, ze względu na obsługę jabbera, bo jabber to moj glowny sposób komunikacji.
na gentoo duet psi + kadu (bo kadu jeszcze nie obsługuje protokołu jabbera, a uzywanie gg przez jabbera czesto nie dziala).
na osx komunikator, ktory najbardziej przypadł mi do gustu - XAdium, ładny, lekki z mnóstwem ciekawych pluginów.
powered by Reggae
and Gentoo Linux
http://poe.art.pl/
Poe
Użytkownik zaawansowany

Postprzez GrzesiuS N kwi 06, 2008 4:08 pm

aj korzystam ze Stefana od interii. Fajny wyglad i ma obsluge tlen, skype, gg, poczta (szkoda ze tylko interii) i jeszcze kilka innych z ktorych nie korzystam. Ale mi sie on bardzo podoba ^^
GrzesiuS
Początkujący użytkownik

Postprzez d.evil N kwi 06, 2008 8:22 pm

Pod Windows Tlen lub zdalnie EKG, na Linuksie również zdalnie EKG.
d.evil
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Telkontar N kwi 06, 2008 10:32 pm

Od długiego już czasu korzystam z Konnekta. Bardzo przyjemny programik. W pełni darmowy i obsługuje chyba wszystko.
Co prawda są problemy np z wysyłanie zdjęć (ten protokół przynajmniej u mnie nie działa) poza tym jeszcze nikt nie pomyślał o zaimplementowaniu skrótu klawiszowego kopiuj (ctrl+c). Ale mimo bardzo mi sie podoba.
Umożliwia nawet zobaczenie osób które są na niewidocznym (choć nie zawsze). Inna sprawa, ze program jest w pełni konfigurowalny: chcesz coś to tylko dociągasz wtyczkę i już; nie podoba sie coś - po prostu nie ładujesz.
Pozdrawiam
Telkontar
Początkujący użytkownik

Postprzez doodge Pn kwi 07, 2008 6:22 pm

Od 4-5 lat korzystam z Mirandy (GG, Tlen, ICQ, Jabber) i jestem w pełni zadowolonym użytkownikiem. Dlaczego Miranda? Bo daje olbrzymie możliwości konfiguracji. Możliwości te oczywiście są także jej wadą, gdyż po jej zainstalowaniu trzeba poświęcić około 1 dnia na skonfigurowanie wszystkiego po swojemu.
Solith Software
A czy Twoje komputery pracujÄ… dla Ciebie?
http://solith.com.pl
doodge
Użytkownik zaawansowany

Postprzez kryshak Pt kwi 11, 2008 2:06 pm

Hmm w świecie komunikatorów zapowiadają się ciekawe czasy :) Kilka dni temu wyszedł AQQ 2, w wersji RC2 i wygląda całkiem ciekawie. Poza tym niedługo ma zostać wydana mityczna wersja 0.7 Konnekta. Nie wiem tylko co się dzieje z Mirandą. Oficjalny polski portal od końca 2007 jest praktycznie martwy. Szkoda :(
kryshak
Użytkownik

Postprzez doodge Pt kwi 11, 2008 10:19 pm

Z Mirandą obecnie niewiele się dzieje. Poprawiają błędy, wtyczki się mnożą, a główne prace skupiają się na stworzeniu wersji dla Linuxa.
Solith Software
A czy Twoje komputery pracujÄ… dla Ciebie?
http://solith.com.pl
doodge
Użytkownik zaawansowany

Postprzez d.evil So kwi 12, 2008 1:58 pm

@doodge - no to pocieszająca wiadomość - kiedyś przez chwilę używałem jej, ale właśnie brakowało mi tego, żeby działała i na Windows, i na Linuksie. Ciekawe czy uda im się zrobić to porządnie.
d.evil
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Poe So kwi 12, 2008 2:23 pm

ooo, dobrze wiedzieć, może w końcu będzie faktycznie dobry multikomunikator pod linuksa, są może jakieś wersje developerskie?