Wylaczajacy sie komputer

Dyskusje na temat procesorów, płyt głównych i pamięci RAM

Wylaczajacy sie komputer

Postprzez gt90 Pn wrz 15, 2008 8:16 pm

Witam
Od pewnego czasu moj komputer kiedy procesor dziala ze swoja standardowa predkoscia sam sie wylacza. Poczatkowo myslalem, ze to problem temperatury, ale bios mowi co innego, poza tym nasmarowalem wentylator i dziala dobrze. Komputer przestaje sie wylaczac dopiero wtedy kiedy go przetaktuje w dol o ponad 700 MHz. No niby dziala, ale przy athlonie 2500+ to dosc spora roznica. Dodam jeszcze, ze zeby go uruchomic po takim shutdownie trzeba odpiac wtyczke od zasilacza z plyty glownej. Wiecie co moze byc przyczyna ? Z gory dzieki za podpowiedzi.
gt90
Użytkownik

Re: Wylaczajacy sie komputer

Postprzez corteo Pn wrz 15, 2008 8:56 pm

Czy pod windą jakiś blue screen się wtedy pojawia? Masz wogóle włączone pojawianie się blue screenów czy automatycznie podczas fatal errora restartuje ci system? Z blue screenu można sie wiele dowiedzieć. Nie wiem czy masz włączone zapisywanie zdarzeń informacyjnych podczas awarii. Nie za bardzo orientuję się jak pod *nixowymi systemami naprawiać/szukać przyczyn takich błędów ;)
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Brateq Pn wrz 15, 2008 9:42 pm

A może pamięci nie wyrabiają?
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez vel.Syntium Wt wrz 16, 2008 6:01 am

Na wstępie zaprezentuj nam resztę twojego sprzętu w szczególności marka i moc zasilacza. Od kiedy się tak dzieje?
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez gt90 Åšr wrz 17, 2008 6:09 pm

Sprzet jest dosc stary:
Athlon 2500+
Asus a7v8x-x
Radeon 9200
Dwa dyski WD
Zasilacz - 300W, producenta niestety nie pamietam, ale jeden z porzadniejszych.

Co do blue screena to nie, nie pojawia sie, bo komputer calkowicie sie wylacza - do tego stopnia, ze zeby go znowu uruchomic musze wyjac wtyczke z plyty glownej. Od dluzszego czasu komputer dziala bez zarzutow, no, ale przetaktowany z 1833 do 1100 MHz (zmniejszone fsb, napiec nie ruszalem).
gt90
Użytkownik

Postprzez corteo Åšr wrz 17, 2008 6:56 pm

Spróbuj włączyć takie coś: w panelu sterowania -> system, dalej w zakładce zaawansowane -> uruchamianie i odzyskiwanie sprawdź, czy masz odznaczoną opcję "Automatycznie uruchom ponownie" która to właśnie odpowiada za nie pojawianie się blue screenów. Dodatkowo pożesz włączyć opcję "Zapisz zdarzenie do dziennika systemu" - może pomóc. Jak pojawi się ten fatal error to sprawdź po restarcie wpisy w dzienniku systemu, czy nie ma żadnych dziwnych zdarzeń, albo po prostu wklej nam tutaj ;)
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez gt90 Åšr wrz 17, 2008 7:23 pm

Corteo: wylaczenie restartu na niewiele sie zda, bo komputer sie wylacza, a nie resetuje.
Co do logow z dziennika zdarzen to jutro przetaktuje procka w gore i zobaczymy co komputer wypluje do logow, o ile wogole cos wypluje...
gt90
Użytkownik

Postprzez vel.Syntium Åšr wrz 17, 2008 7:23 pm

Zasilacz - 300W, producenta niestety nie pamietam, ale jeden z porzadniejszych.

zdejmij lewą ściankę obudowy i zobacz jaki to producent i seria.
Do tego podaj napięcia i temperatury z BIOS'u i programu EVEREST Ultimate- zakładka komputer-> czujniki, choć napięcia byłoby najlepiej sprawdzić miernikiem napięć.
No i odkurz w obudowie, pozbądź się wszelkiego kurzu, przeczyść radiatory itd.
Później spróbuj zresetować BIOS przez zworkę na płycie głównej, ale twoja płyta z tego co widzę nie posiada, więc zrób to poprzez wyjęcie baterii BIOSu.

Po tym wszystkim napisz, czy problem powraca.
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez Brateq Åšr wrz 17, 2008 9:57 pm

Najlepiej jak byś od kogoś na chwilke pożyczył zasilacz i sprawdził- może jakieś minimalne przeskoki napięcia z którymi Twój zasilacz nie potrafi se poradzić.
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez corteo Åšr wrz 17, 2008 10:07 pm

Jeśli nie ma żadnych błędów systemowych to to jest definitywnie coś sprzętowego - obstawiam podobnie jak kolega wyżej - problem z napięciami, może zasilacz ma uszkodzone kabelki i na ułamek sekundy dochodzi do przerwania dostawy prądu?
corteo
Użytkownik zaawansowany

Powrót do Procesory, płyty główne i pamięci RAM

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości