Zestaw

Dyskusje na temat tzw. blaszaków. Jaką konfigurację wybrać, jak naprawić etc.

Zestaw

Postprzez spamerowicz Åšr sty 21, 2009 11:31 pm

AMD Phenom 9750 AM2+ BOX 95W
Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 BOX
Gigabyte Radeon HD 4870 512MB DDR5 PCI-E BOX
Samsung SpinPoint F1 HD322HJ (320GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ)
Samsung DVD+/-RW SH-S223F/BEBN czarny OEM
Pentagram Silent Force CAV-620-A12S 620W
Cooler Master Elite 331 czarno-srebrna

złożyłem sobie taki zestaw w http://www.komputronik.pl/ za 3tys.
Proszę o porady ekspertów co ewentualnie wymienić i co nie brać z tego zestawu
spamerowicz
Początkujący użytkownik

Re: Zestaw

Postprzez Brateq Cz sty 22, 2009 12:37 pm

Po pierwsze- nie składaj w komputroniku. Po drugie- nie lepiej coś na intelu? A za zaoszczędzoną kasę dokupić drugiego twardziela i raida mu wrzucić?
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez vel.Syntium Cz sty 22, 2009 6:05 pm

Modne ostatnio pytanie w jakim celu kupujesz 4 rdzeniowy procesor? Do gier jakoś niespecjalnie, bo na palcach jednej ręki można wymienić te, które korzystają z więcej niż 2. Dotyczy to niektórych nowych tytułów, na przykład Crysis, World in Conflict czy Lost Planet. one efektywnie korzystają już z wielu rdzeni, zwłaszcza tam, gdzie do przeliczenia jest fizyka oraz zaawansowana sztuczna inteligencja przeciwników. Chyba też głównym celem kupowania takiego procesora dzisiaj jest wykorzystywanie go do kompresja Wideo/ Rendering/ do programów które kompresują / kodują ogromne ilości filmów.
Nie powinno to dziwić ponieważ renderowany obraz jest równo rozdzielany na wątki – dosłownie widać podział ról w procesorze.
Kwestia tylko, by oprogramowanie użytkowane na danym komputerze potrafiło wykorzystać więcej niż jeden, czy dwa rdzenie.
Nadmienię, że jeśli rzeczywiście będzie Ci przydatny Quad/Phenom x4 to może pomyśleć o AMD Phenom II, które na dobrą sprawę są przynajmniej równe o ile nie lepsze od Quad'ów..Dzisiaj typowym procesorem do gier jest w tej cenie Intel C2D E8400 3.0GHz na rdzeń, spore możliwości OC, warto się zastanowić..I to tak odnośnie procesora.
RAM może zostać, stosunkowo tani i może wstępnie sprostać w O/C, ale ma Micron'ach to wątpię, żeby udało Ci się kupić..lepiej i drożej możesz zainwestować w OCZ DDR2 4GB dual 2x2GB 1066MHz Heatpipe.
Grafika jest okay, jeśli miałbyś niewiele drożej wersję z 1GB pamięci mógłbym dołożyć.
Dysk twardy choć (kiedyś?) dobry to ostatnio dużo się słyszy, że pod tym samym oznaczeniem wychodzi wersja z 2 talerzami co za tym idzie dysk ma niższe transfery, i jest głośniejszy (2x więcej głowic odczyt/zapis) mogę Ci polecić WD Caviar WD3200AAKS, bądź WD Caviar Black 640GB AALS w końcu przy tym funduszu, 320GB (gdzie rzeczywista pojemność jest równa ok. 298GB) to trochę mało..można oczywiście połączyć 2 dyski 320GB w macierz RAID 0 by przyśpieszyć transfery.. więcej o RAID możesz poczytać nawet tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID
A większa pojemność może się przydać, gdzie coraz to nowsze programy multimedialne, czy gry zajmują coraz więcej..
Napęd optyczne, proponuje Pioneer 216, to bardzo dobra nagrywarka z jednym z lepszych o ile nie najlepszym laserze..raczej cicha z wysoką korektą błędów, ulepszona wersja 215D. I choć nagrywarka ma prawie żaden wpływ na wydajność, to czasem warto się zastanowić za czym co nie jest "pierwsza lepsza" ;)
Co do zasilacza, może zostać, to stabilne i ciche PSU. Obudowa i w sumie cała seria CM Elite 3xx jest warta polecenia, więc spokojnie, nie musisz tutaj nic zmieniać jeśli pasuje Ci do koloru biurka :D
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Postprzez spamerowicz Cz sty 22, 2009 10:12 pm

Dzięki za wyjaśnienie niektórych spraw teraz wiem na co zwracać uwagę.
spamerowicz
Początkujący użytkownik

Postprzez Brateq Pt sty 23, 2009 11:32 am

MC- żeś się rozpisał :P
Krótki koment ode mnie.
RAMki- myśle że 1066 to jednak przegięcie. Wg mnie lepiej kupić osiemsetki lepsze, które się podkręci do odpowiedniej wartości. Zresztą w grach i tak się nie odczuje różnicy.
Przy takich zestawach to tylko i wyłącznie E8400- nic lepszego się nie znajdzie w rozsądnej cenie. Do tego jakiś odpowiedni cooler do zwiększenia potencjału.
Co do grafiki- dziś to warto dołożyć do 1GB, tylko trzeba uważać żeby nie wcisnęli Ci jakiś "cudownych" pamięci, bo czasami ludzie kręcą w tym temacie.
Tutaj albo 4870 albo z obozu nvidii- 260.
Z twardzieli na pewno omijaj Seagate'y- ostatnia pechowa seria zrobiła swoje na rynku ;) Wczoraj niby wyszła już poprawka do nich.
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez vel.Syntium Pt sty 23, 2009 12:10 pm

Brateq napisał(a):MC- żeś się rozpisał :P

Wyżywam się, że tak mało mogę tutaj pisać :twisted:
A co do tych cudownych pamięci na HD4870 to spoko, tam lądują tylko GDDR5 bodajże Samsunga, ale głowy nie dam
Jeśli mnie nie ma na forum, możesz też napisać na GG, mój numer w profilu. Teraz mój status: Obrazek pozdrawiam vel.Syntium :P
vel.Syntium
Moderator

Powrót do Komputery stacjonarne

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości