Co zrobic zeby zostac administratorem

Dyskusje o wszystkim, oprócz tematyki forum.

Co zrobic zeby zostac administratorem

Postprzez michalp Pn wrz 01, 2008 12:06 pm

interesuje sie informatyka ale jestem poczatkujacy ale wiem ze w przyszlosci chcialbym zostac administratorem sieci wiec od czego powiniene zaczac?? jestem dopiero w gimnazjum ale planuje isc na studia tylko nie wiem gdzie i na jakie??
michalp
Początkujący użytkownik

Re: Co zrobic zeby zostac administratorem

Postprzez corteo Pn wrz 01, 2008 1:09 pm

Jeśli planujesz iść na studia związane z informatyką to wiedz, że musisz być b. dobry z matmy bo przez pierwszych kilka semestrów jest ona wałkowana w przeróżnych postaciach. Nie chcę cię zniechęcać, ale tylko ostrzegam, że jeśli nie czujesz się na siłach z matmy, to szkoda czasu żebyś marnował się na studiach informatcznych, takie moje zdanie. Jak zdecydujesz się iść na studia inf. to wszystkie lub większość politechnik ma kierunki albo specjalności związane z sieciami komputerowymi (a jakie? wybieraj te w dużych miastach: Warszawa, Wrocław, Kraków, Gdańsk itp, nie wiem gdzie miszkasz więc wybierz tą co jest najbliżej ciebie). Poza tym zainteresuj się kursami Cisco CCNA na których można w praktyce poćwiczyć wiele rzeczy od podstawowych konfiguracji po zaawansowane. Cały kurs Cisco CCNA (4 semestry + końcowy egz.) kosztuje około 3000 zł (czasem są zniżki lub za darmo jak uczelnia ma podpisaną umowę z Cisco), jest to sporo kasy, ale jak będziesz dobrym specjalistą to w mgnieniu oka się to zwróci ;) Ale teraz jak w gimnazjum jesteś możesz samemu poczytać o podstawach sieci IP, dowiedzieć się jak to działa, w necie znajdziesz sporo linków i może zainstaluj sobie jakiegoś linuxa, bo administrator sieci powinien go znać.
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez Brateq Pn wrz 01, 2008 4:38 pm

Mata, mata i jeszcze raz mata.
Ja zawsze byłem z niej kiepski i niestety teraz dostaje za to baty na uczelni.

Następnie- o CISCO na razie zapomnij, to trochę wyższa szkoła jazdy :P

Staraj się jak najbardziej pomagać innym- od wgrywania systemu, poprzez budowanie od nowości kompa. To jest naprawdę dobra praktyka.
Zrób sobie małą sieć w domu, zainstaluj Virtuala i wio- ucz się :) Podstawy włamań też są dobre, żeby wiedzieć jak się przed nimi bronić.

Ucz siÄ™ ucz- to naprawdÄ™ procentuje :)
Brateq
Użytkownik zaawansowany

Postprzez corteo Pn wrz 01, 2008 5:43 pm

Dokładnie jak kolega wyżej - bez praktyki i dłubania samemu nie będzie z ciebie dobry informatyk/administrator :) A propo jest takie powiedzenie: "Na polibudzie najgorsze jest pierwsze pięć lat, potem, na drugim roku, jest już lepiej" ale nie bierz go dosłownie ;)
corteo
Użytkownik zaawansowany

Postprzez gt90 Åšr wrz 17, 2008 7:33 pm

Wiesz nawet jezeli chcesz zostac administratorem to i tak musisz zajac sie innymi dziedzinami. Proponuje zaczac programowac, bo to i tak Cie czeka na studiach. Poza tym jak juz ktos wspomnial wczesniej wez sie porzadnie za matme i fize (fizaprzydatna jezeli masz ambicje dostac sie na polibude). Ogolnie rzecz biorac spora czesc studentow informatyki na pierwszym roku wyklada sie na analizie matematycznej, wiec lepiej nie miec zaleglosci.
gt90
Użytkownik

Postprzez corteo Åšr wrz 17, 2008 10:01 pm

Na marginesie u mnie 40% znajomych odpadło na algebrze 2 - tak czy siak matma matma matma i nie ma że boli
corteo
Użytkownik zaawansowany